Образование

180 ученици ще участват в Открито първенство на София по информатика на 24 март

180 ученици са се записали за Открито първенство на София по информатика. То ще се проведе на 24 март в Софийската математическа гимназия (СМГ). Състезанието по информатика за ученици се организира за трети път, като в предишните две издания през миналата година се включиха общо 390 ученици. Организатори на първенството са РУО – София-град, СМГ и развойния център на SAP в България. MediaBricks.bg e медиен партньор на надпреварата.

155 ученици от 32 училища ще се състезават присъствено в сградата на СМГ, а 25 деца ще се включат онлайн от 9 града (Плевен, Благоевград, Ловеч, Габрово, Варна, Стамболийски, Велико Търново, Пловдив, Ямбол). Онлайн състезанието ще се проведе паралелно с присъственото състезание, като участниците в него ще бъдат обявени в отделно класиране.

Целта на Откритото първенство на София по информатика е да повиши мотивацията на учениците за нови знания и развитие в тази област, като даде възможност на желаещите от цялата страна да се явят на две допълнителни състезания (есенно и пролетно издание на първенството).

Форматът на състезанието е подобен на този на националните турнири по информатика, като всички участващи групи имат по четири състезателни часа. Учениците, които се включват в първенството, са на възраст от четвърти до дванадесети клас.

На 24 март в СМГ ще се проведе Откритото първенство на София по информатика за ученици

„Идеята за Откритото първенство на София по информатика дойде преди малко повече от година от Петър Петров, старши програмист в Окадо, и Марин Шаламанов, основател на Елведер, чрез старши експерта по информатика и информационни технологии. Екипът на РУО – София-град подкрепя идеята, с убеждението, че формирането на личности, адаптирани към живота в информационното общество с всички негови възможности, заплахи, предизвикателства и рискове, е необходимо условие за успешната реализация в живота на съвременното поколение ученици. Първенството е още една възможност за проверка на знанията и уменията по информатика на учениците от София и от цялата страна.“, сподели д-р Ваня Кастрева, Началник на РУО – София-град.

„Вече години наред, в рамките на различни инициативи, SAP подкрепя развитието на образованието в областта на информационните технологии в България и ангажиментът ни в тази насока е дългосрочен.“, коментира Радослав Николов, изпълнителен директор на развойния център на SAP в България. „Откритото първенство на София по информатика е още една възможност за учениците да проверят своите знания в областта. Участието в състезания носи и допълнителна мотивация, както и различен тип опит и поле за прилагане на наученото.“, допълни той.