Наука

13 март 1781 година – Уран е първата планета открита с телескоп

На 13 март 1781 година астрономът сър Уилям Хершел за първи път наблюдава през телескоп, направен по негов дизайн, планетата Уран от градината на своята къща. Месец по-късно той официално обявява своето откритие, но като комета. Разбира се, след откритието му доста учени наблюдават Уран и смятат, че това не е комета, а е седма планета в Слънчевата ни система. Така Уран се превръща в първата планета открита с помощта на телескоп.

Планетата е кръстена на бога на небето от древногръцката митология Уран. Тя е газов гигант и е трета по размери и четвърта по маса в Слънчевата система. Една от най-характерните черти на Уран е наклонът на неговата ос на въртене от почти 90 градуса. Така всеки от полюсите на планетата се редува с 42 години светлина и 42 години мрак. Планетата прави пълна орбита около Слънцето за 84 години.

В средата на миналата година, след десетилетия на наблюдения и изучаване, НАСА гордо обяви, че облаците на Уран са пълни със сероводород. А, за да разберете на какво мирише това си представете уханието на развалени яйца.

До откритието се стигнало след като екипът на Глен Ортон спектроскопично разрязва инфрачервената светлина от Уран, уловена от 8-метровия телескоп Gemini North  в Хавай. Така, те откриха сероводорода. Това е отровен газ, който в повечето случаи хора избягват.

Дори НАСА се пошегува подобаващо с миризмата на Уран. В поста си във Facebook американската агенция заявява смело, че тайната е разкрита и тя смърди.

Откриването на сероводород на Уран (и вероятно на Нептун) е забележителна разлика от газовите планети гиганти разположени по-близо до Слънцето – Юпитер и Сатурн. Там се наблюдава амоняк над облаците, но не и сероводород. Тези разлики в атмосферния състав хвърлят светлина върху въпросите за образуването и историята на планетите.

За всички потенциални желаещи да посетят Уран, това откритие няма да е препъни камък. Защото въпреки отчетливата смрад която ще се носи там, човек би загинал доста преди да я помирише. Температурата на планетата е около минус 200 градуса по Целзий към което добавяме и водород, хелий и метан.