EnteR

121 години от рождението на Антоан дьо Сент-Екзюпери – бащата на „Малкият принц“

120 години от рождението на Антоан дьо Сент-Екзюпери - бащата на „Малкият принц“

„Хората имат различни звезди. За тези, които пътуват, звездите са водачи. За други са само малки светлинки.“

На 29 юни се навършват 121 години от рождението на Антоан дьо Сент-Екзюпери – френският авиатор, написал „Малкият принц“. Това е една малка необикновена книжка, която няма аналог в световната литература и до днес е едно от любимите произведения и на малки, и на пораснали деца. Книгата е преведена на повече от 300 езика и диалекта и има продадени над 140 милиона копия по цял свят.

Антоан дьо Сент-Екзюпери (на френски: Antoine Marie Jean-Baptiste Roger de Saint-Exupéry) е роден на 29 юни 1900 г. в старо френско благородническо семейство.

При постъпването си като войник е назначен в първи авиационен полк в Страсбург, където със свои средства завършва гражданското авиационно дружество. След много перипетии Екзюпери получава разрешение от командира на своята част да започне интензивна летателна подготовка и през 1921 г. получава пилотски диплом.

След краткото си присъствие във военната авиация започва да лети в обществения транспорт. През 1926 г. Дидие Дора му поверява един „Бреге-14“ по линията Тулуза – Казабланка. Малко по-късно Екзюпери е прехвърлен по маршрута Казабланка – Дакар. Става шеф на авиобазата Кап Жюби – труден пост, атакуван едновременно от злонамереността на испанската власт в Рио де Оре и враждебността на мавританските племена, които са в пълно разцепление. През 16-те месеца, прекарани в Кап Жюби, Екзюпери 14 пъти оказва съдействие при много деликатни обстоятелства на екипажи, кацнали с повредени самолети в пустинята. За това на 7 април 1930 г. става кавалер на Почетния легион.

При избухването на Втората световна война започват непрестанните му опити да се върне като действащ пилот във военната авиация. Успява наполовина и не без трудности – назначен е в разузнавателна авиогрупа и изпълнява 7 разузнавателни мисии между март и юни 1940 г. Получава военен кръст и е демобилизиран малко след примирието. Когато неговата авиогрупа е разположена в Северна Африка през 1943 г., Екзюпери успява с много усилия да се включи в нея. Станал командир, на 21 юли същата година той извършва първия си полет над окупирана Франция. По-късно му забраняват да лети поради възрастта му, но след задействане на старите си връзки с командването Екзюпери успява да си издейства още няколко разузнавателни полета.

След един от тях на 31 юли 1944 г. над Югоизточна Франция, Антоан дьо Сент-Екзюпери не се завръща в базата си.

„Малкият принц“ (на френски: Le Petit Prince) е публикувана за първи път през 1943 година. Той я написва, докато отсяда в един хотел в Ню Йорк през 1942 г. Като форма и жанр книгата няма аналог в световната литература. Тя е поетичен и философски разказ под привидното впечатление на приказка за деца, но в същото време съдържа дълбоки и идеалистични мисли за живота, любовта и смъртта. Книгата е писана по лични преживявания на летеца-писател и е илюстрирана с негови рисунки, които са включени в повечето издания. Авторът споделя мислите си за безумията на човечеството и простите мъдрости, които възрастните забравят, когато пораснат.

На 30 декември 1935 г. в 14:45 часа, след 18 часа и 36 минути във въздуха, Сент-Екзюпери и неговият навигатор, Андре Прево̀, разбиват самолета си в пустинята Сахара. Те се опитват да подобрят рекорда за пътуване от Париж до Сайгон и да получат наградата от 150 000 франка. И двамата оцеляват след катастрофата, но след това настъпва бързо обезводняване. Картите им са примитивни и заблуждаващи. Те се загубват в пустинята, а със себе си имат само няколко зърна грозде, един портокал и малко вино, които им стигат за един ден. На втория ден започват да виждат миражи, дори да получават халюцинации. Сент-Екзюпери среща фенек (пустинна лисица), което може би го вдъхновява да създаде образа на лисицата в книгата. На четвъртия ден ги откриват бедуини, които спасяват живота им.

„Всички възрастни са били преди това деца, но много малко от тях си го спомнят.“ 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!