Юрий Гагарин
Наука

12 април 1961 г. – човек в Космоса или как полетът на Гагарин ни даде крила

На 12 април 1961 г. в 9 часа и 7 минути московско време Юрий Гагарин излита от космодрума Байконур на космическия кораб „Восток 1“ с ракета носител Р-7. Корабът прави една обиколка около Земята, с продължителност 108 минути. Приземяването е успешно извършено близо до спускаемия апарат.

Това е едно от най-големите постижения на човечеството, което накара хиляди хора да гледат звездите и да мечтаят за още. Въпреки, че Студената война може би е един от основните двигатели на космическата надпревара, това няма как да помрачи успеха на всички учени, които са отдали живота и кариерата си на изучаването на Вселената.

Мигновено Гагарин се превръща в супер звезда. Той е първият човек, видял планетата ни от Космоса. Новината мълниеносно обикаля целия свят (дори без наличието на интернет и Facebook). Датата 12 април започва да се чества като международен ден на авиацията и космонавтиката.

В името на надпреварата САЩ отговарят с първи полет и кацане на Луната няколко години по-късно. Но вече три десетилетия след края на Студената война се вижда, че стремежът на човека към Космоса няма националност и няма политика. Учени от почти всички страни работят заедно в името на науката. Вече няма разделение на руснаци, американци, китайци и т.н.

Днес, само 58 години след полета на Гагарин, смело мечтаем за Марс. Международни екипи дават всичко от себе си, за да може човечеството да стъпи на чужда планета. Проектите дори са над правителства и държави, те са частно спонсорирани. Дали Илън Мъск ще успее или някой негов конкурент, за науката няма значение. Важно е, че искрата на любопитството е запалена и нищо освен нови постижения не могат да я угасят.