EnteR

103 години от рождението на Рей Бредбъри, който не се опита да опише бъдещето, а да го предотврати

100 години от рождението на Рей Бредбъри, който не се опита да опише бъдещето, а да го предотврати

„Има по-лоши престъпления от изгарянето на книги. Едно от тях е да не ги четеш.“ Навършват се 103 години от рождението на американския писател и сценарист Рей Бредбъри. „Вино от глухарчета“, „451 градуса по Фаренхайт“, „Сбогом, лято“ са част от заглавията направили писателят признат и прочут по целия свят. Той е роден на 22 август 1920 година в Уокиган, щата Илинойс. Неговият първи сборник с разкази излиза през 1947 година, а популярността му идва три години по–късно с друга поредица от разкази – „Марсиански хроники“.

Майката на Рей Бредбъри е шведска имигрантка, а баща му работел като кабелен работник в електроснабнителни и телефонни компании. Въпреки това Рей от малък имал досег с написаното слово, защото дядо и прадядо му били издатели на вестници. Той прекарва много време в библиотеката „Карнеги“ в Уокигън, където чете и се опитва да пише. Произведенията му „Вино от глухарчета“ и „Чувствувам, че идва нещо зло“ описват Уокигън под името „Зеления град“ и са полуавтобиографични.

Когато Рей е на 13 години, семейството му се установява в Лос Анджелис, където той завършва гимназия. Вместо да постъпи в колеж, той започва да продава вестници на ъгъла на Сют Нортън Авеню и Олимпик Булевард. Продължава да се самообразова в местната библиотека. Огромно влияние му оказват научно-фантастични герои, затова започва да публикува разкази за местно списание именно в този жанр.

Бредбъри казва за себе си: „Баща ми е Жул Верн. Хърбърт Уелс е мъдрият ми чичо. Едгър Алан По е братовчедът ми с крила на прилеп, когото държим в таванската стаичка. Флаш Гордън и Бък Роджърс са ми братя и приятели. Това е моето потекло. Като се прибави естествено и фактът, че Мери Улстънкрафт, авторката на „Франкенщайн“, ми е майка“.

При Бредбъри обаче често се наблюдава размиване между жанровете и категоризирането на някои негови произведения понякога е субективно. Често бива описван като автор на научна фантастика, но той самият не се причислява към никоя литературна категория: „Като начало, не пиша научна фантастика. Написал съм само една научнофантастична книга и това е „451 градуса по Фаренхайт“, която е базирана на реалността. Научната фантастика е изобразяване на реалното. Фентъзито е изобразяване на нереалното. Така че „Марсиански хроники“ не са научна фантастика, а фентъзи. Те са невъзможни, не разбирате ли? Това е причината, че ще се четат още дълго време – всъщност са гръцки мит, а митовете имат качеството да остават задълго.“

„Не се опитвам да опиша бъдещето. Опитвам се да го предотвратя“, гласи друг цитат на Бредбъри.

Освен литературните си творби, Бредбъри е написал и много есета на тема изкуства и култура, привличайки вниманието на критиците в тези области.

Рей Бредбъри си отива от този свят на 91 години на 5 юни 2012 година.