EnteR

10 цитата от романа „Завръщане“ на Яа Джаси

10 цитата от „Завръщане“ на Яа Джаси

Яа Джаси е 29-годишна писателка, родена в Гана и израснала в САЩ. Едно пътуване до нейната родина я вдъхновява да напише роман („Завръщане“ , издание на Orange Books), в който 4 века от историята на страната, преминали в робство, отчуждение, болка и превъзмогване на нещастието, преминават сякаш на един дъх чрез историята на две полусестри.

Ефия и Еси са родени в различни села и макар да са свързани с кръвта на общ род, никога не са се срещали и няма да се срещнат. Едната от тя се омъжва за англичанин и заживява с него във форта Кейп Коуст. Другата се оказва една от многото пленници, обречени да бъдат погълнати в процъфтяващата търговия с роби на Златния бряг

Благодарение на находчивата си майка Ефия. Еси обаче няма същия късмет и се оказва една от многото пленници, обречени да бъдат погълнати в процъфтяващата търговия с роби на Златния бряг. Двете сестри не знаят, че това ще се превърне в метафора не само за техния живот, но и за този на техните потомци.

„Завръщане“ е роман за семейството, робството, превратностите на живота и силата да съхраниш собствената си същност.

  1. Затова, когато учите история, винаги трябва да си задавете следния въпрос: Чия история пропускам? Чий глас е бил потиснат, така че никой не го е чул? И когато си отговорите на този въпрос, трябва да откриете липсващата история. Така ще получите по-ясна, макар и не съвършена, картина.
  2. Знаеш ли какво е малодушие? Да се държиш с човек, като че е твоя собственост. Истинската сила е да знаеш, че всеки сам си е господар.
  3. – Всички сме слаби, през повечето време – каза накрая. – Виж бебето например. Ражда се от майка си, научава се да яде от нея, да ходи, да говори, да ловува, да тича. Не измисля нищо ново. Възприема старото. Всеки идва на тоя свят по същия начин, Джеймс. Слаб и безпомощен, и отчаяно копнее да се научи да бъде човек – тя му се усмихна. – Но ако не харесваме човека, когото сме се приучили да бъдем, трябва ли да седим пред чинията с фуфу и да не правим нищо?
  4. Ала никой не забравя, че някога е бил пленник дори сега да е свободен.
  5. Лъвица. Лъвицата, като се чифтосва с лъва, го кара да си мисли, че го прави заради него, а всъщност всичко е за нея, за нейните деца, за нейната челяд. Подлъгва го да си мисли, че е цар на саваната, но какво е един цар? Лъвицата е и цар, и ца- рица, и всичко останало.
  6. Веднъж, когато беше малък, баща му беше споменал, че черните не обичали водата, понеже ги докарали на континента в кораби за роби. За какво му е на един черен да влезе да поплува? Та дъното на океана и без това бе осеяно с черни тела.
  7. Прошката идваше постфактум, беше елемент от бъдещето на греха. А ако насочиш очите на хората към бъдещето, току-виж не забелязали как ги нараняваш в настоящето.
  8. Ако се налага, човек може да научи всичко. И да летиш, можеш да се научиш, ако това ще ти осигури още един ден живот.
  9. Злото е като сянка. Преследва те навсякъде.
  10. И така, членовете на разбитото семейство се сгушиха един в друг, като всеки се надяваше, че присъствието на останалите ще запълни раната, оставена от неговата лична война.

 Романът „Завръщане“ е издание на Orange Books и може да поръчате тук.

 

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!