Наука Образование

10 учени участват в конкурса „Предприемач в науката“ за стипендия от 30 000 лева от фондация „Карол Знание“

10 учени участват в конкурса „Предприемач в науката“ за стипендия от 30 000 лева от фондация „Карол Знание“

На 16 декември ще се проведе финалът на конкурса „Предприемач в науката“ на фондация Карол Знание. Десет млади учени се класираха за него след като успешно завършиха третото издание на безплатното обучение „Предприемачи в науката“. Тази година за първи път то се проведе онлайн. Така от 23 септември до 9 декември в 12 сесии 21 лектора обучаваха бъдещите предприемачи. Финалистите в конкурса ще представят идеите си като бизнес проекти с pitch deck.

И тази година част от концепциите са свързани с използването на научен подход в обучението. София Славова, асистент в Института по обща и неорганична химия, БАН, ще покаже научна анимация „Тайните на химичната еволюция. От формамид до градивните елементи на ДНК и РНК“. Асистентът от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ Стефан Ставрев ще демонстрира FluurMat: Интерактивен под за STEM обучение, а Таня Йорданова, доктор по финанси от СА “Д. Ценов“, Свищов ще презентира своята “Мобилна образователна лаборатория по управление на лични финанси“.

Главният асистент от Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ Росен Иванов участва в конкурса с идея за две технологии в един продукт – Пасивни системи за пречистване на отпадъчни води с паралелен добив на енергия.

Ветеринарният лекар Мирослав Генов, съосновател на ветеринарна клиника и докторант в Института по биология и имунология на размножаването, БАН, ще разкаже визията си за изграждане на репродуктивна лаборатория с банка за семенен материал от кучета и котки. Константина Стефанова, главен асистент в Института по инженерна химия на БАН ще представи решение за мухъла и плесените в мокрите помещения с „Вентилацията като екологично средство против развитието на плесените и гъбичките“.

Евдокия Белина, асистент в Института по оптически материали и технологии „Акад. Йордан Малиновски“ при БАН разработва с екипа си бързи антигенни тестове за ранна диагностика на COVID-19 и други болести.

Д-р Ваньо Везиров, който се дипломира като лекар тази година, а вече е съосновател на два стартъпа, ще покаже как медицинските 3D принтирани продукти на компанията му OS IMPLANTS могат да помагат при обучение и в медицината.

И тази година журито очаква да види дронове в презентациите. Докторантът в ТУ – София и председател на Асоциация „Обеднинено дрон общество“, Антон Пулийски ще аргументира идеята си за производство на малки дронове и професионално обучение за тяхното управление.

Надпреварата ще открие Анелия Караджинова-Ферер, която като Era chair изследовател към проекта Рaradesec на Institut Ruđer Bošković участваше в Предприемачи в науката от Хърватия. Тя вече подготвя стартъп за проектиране, конструиране и въвеждане в експлоатация на лаборатории; разработване на концепции за сензори, детектори и инструменти от ново поколение. Като учен-инженер, член на колаборацията на Експеримента CMS в CERN от 2010 г. и на колаборацията IDEA – Innovative Detector for Electron-positron Accelerators (Иновативен детектор за ускорители на електрон-позитронни снопове) от 2019 г., тя иска да изгради лаборатория на нивото на CERN у нас.

Членове на журито, което ще реши кой ще вземе наградата от 30 000 лв. са всички лектори в програмата.

В първото издание на конкурса голямата награда спечели проектът за електронно хапче EnhanCAP на д-р Иван Лютаков. Той получи финансиране за проекта си „Механично електронно контролирано хапче“ в размер на 30 000 лв.

Фондация Карол Знание прави второ издание на програмата Предприемачи в науката с награда от 30 000 лева

Второто издание бе още по-оспорвано и фондация „Карол Знание“ реши, че двама млади учени си поделят голямата награда в конкурса „Предприемачи в науката“Това са д-р Илиян Попов и инж. Недислав Веселинов с проектите им – за батерия магнезий-въздух и за изграждането на планетариум в София.

Фондация Карол Знание връчи наградите си за докторантска стипендия и „Предприемач в науката“ за 2020 г. (видео и снимки)
©MediaBricks.bg

Д-р Илиян Попов е инженер, с докторска степен, главен асистент в Институт по Електрохимия и Енергийни Системи, БАН. Разработва Екологична батерия магнезий-въздух Oxymet. Когато всичко замря, в началото на извънредното положение, той закупи със средствата от наградата 3D принтер и се изолира работно, за да принтира моделни тестови клетки на индустриалната батерия. Различният им дизайн позволява те да бъдат прилагани и в други системи метал-въздух.

Фондация Карол Знание връчи наградите си за докторантска стипендия и „Предприемач в науката“ за 2020 г. (видео и снимки)
©MediaBricks.bg

Инж. Недислав Веселинов е докторант от Физическия факултет на СУ, който изненада журито на конкурса като доведе целия си екип, донесе два телескопа, два монитора, един дрон и много настроение със своя pitch deck. Това беше една от най-впечатляващите презентации в конкурса, с която инженерът авиоконструктор спечели подкрепата за Експериментално конструкторско бюро „Фотоника“. Няколко месеца по-късно той е готов за стартъп и произвежда елементите на планетариума – един от представените проекти.