Наука Технологии

10 години от първия тестови полет на ракетата Falcon 9, извела успешно товар в орбита (видео)

10 години от първия тестови полет на ракетата Falcon 9, извела успешно товар в орбита (видео)

На 4 юни се навършиха 10 години от първия тестови полет на ракетата Falcon 9, извела успешно в орбита баластен товар, прототип на бъдещия космически кораб Dragon. Така през 2010-а SpaceX влиза в историята, като първата частна компания извела космически апарат в орбита, припомнят от вестник „Телескоп“. За тези 10 години компанията на Илън Мъск прави 28 изстрелвания за НАСА, като на 30 май тази година SpaceX  стана и първата частна компания, извела астронавти в Космоса и до МКС.

Успешният тестови полет от 4 юни 2010 г. позволява на компанията да сключи договор с НАСА за доставка на товари до Международната космическа станция (МКС) за 1,6 милиарда долара. В края на същата година SpaceX извежда в орбита и първата капсула Dragon, предназначена за товарни мисии до МКС, а през май 2012-а успешно бе осъществява и първата доставка на товар до станцията в тестов полет. По-късно същата година SpaceX прави и първата си редовна доставка на товар по договора с НАСА.

От вестник „Телескоп“ разказват каква е равносметката на тези десет години?

86 изстрелвания на Falcon 9, плюс още 3 на тежката ракета Falcon Heavy, представляваща конфигурация от три ракети Falcon 9, подредени една до друга, с полезен товар на върха на средната. Две от тях бяха неуспешни, като последният провал бе в края на 2016, когато ракетата се взриви ден преди старта по време на тестовото запалване на двигателите.

10 години от първия тестови полет на ракетата Falcon 9, извела успешно товар в орбита (видео)

Още от първите полети, компанията започна да експериментира с опити за осъществяване на вертикално кацане на високата 40 метра първа степен на ракетата, като на 22 декември, при двадесетото изстрелване, за първи път в историята, долна степен на ракета бе приземена.

От тогава до днес компанията е направила 53 успешни кацания, включително това от днес, както и на ракетата от историческия първи полет с астронавти на борда от преди няколко дни.

На 30 март 2017, за първи път в историята SpaceX осъществява старт на вече използвана преди първа степен на ракета.

От тогава има направени 14 полета с използвана веднъж първа степен на ракети Falcon 9 от по-старите варианти F9 FT и F9 Block 4.

Последната модификация на Falcon 9 – F9 Block 5 е предвидено една първа степен (долен ускорител, бустер) да може да осъществи до десет старта, като до този момент има два бустера с по пет старта (единият от които успешно кацна след днешния старт, а другият не успя да достигне до плаващата платформа по-рано тази година и бе изгубен в океана). Също така три са направили по четири старта, един е с три, а още три са с по два старта. Има и един осъществил успешно кацане след единствения си полет – този с астронавтите от 30 май.

Така, към днешна дата, общият брой успешни кацания на долни ускорители е 53.

Към този момент SpaceX разполага с шест използвани поне веднъж долни ускорителя, като два от тях са използвани по два пъти само странични бустери на Falcon Heavy. По-старите ускорители, летели по два пъти няма да бъдат изпозвани за следващи стартове.

За десет години SpaceX е направил 28 старта за NASA, като 21 от тях са с товарната капсула Dragon (един от тях завърши с провал, след като ракетата се взриви 150 секунди след старта), един с астронавти до МКС и още 6 с други мисии на космическата агенция. Освен това, компанията е извършила и няколко старта за други правителствени служби на Съединените щати, предимно секретни мисии. Има и изстрелвания и за други правителства по света. Над половината извеждания на космически товар обаче, са за частни компании, включително и едно за българската Булсатком.

Към днешна дата, компанията на Илън Мъск е единствената в света, която може да използва многократно съществена част от компонентите на ракетите си. Освен първата степен, SpaceX вече успява да улови и някои от обтекателите на ракетите (представляват две полуцилиндрични в долната си част и леко скосени отгоре метални черупки, служещи да предпазят полезния товар до излизане на ракетата от земната атмосфера, като такива не се използват при товарните и пилотираните капсули Dragon).

Всичко това дава на SpaceX огромно предимство в световната конкуренция за космически товари, превръщайки я във водещ играч на този пазар.

Най-важното обаче е, че за десет години Илън Мъск успя да промени правилата на космическата игра, като вкара мощно частните компании в една дейност, запазена преди само за правителствата на най-богатите и силни страни в света, снижи значително цените за извеждане в орбита на един килограм полезен товар и даде възможност на много по-малки държави да извеждат свои сателити, и по-лесен достъп до космоса на частни компании и стартиращи космически инициативи.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!