Олимпийци

1 златен и 3 бронзови медала за българските ученици по информатика от Международната олимпиада

Четирима български ученика ще участват на Международната олимпиада по информатика

Отново страхотно представяне за българските ученици по информатика, които спечелиха 4 медала от най-силното състезание в света за годината – Международната олимпиада по информатика. Тази година надпреварата се проведе в Япония и участваха над 80 държави. Българите спечелиха 1 златен и 3 бронзови медала.

Златото завоюва Александър Кръстев (МГ Варна, 11 клас), а бронзови медали спечелиха Виктор Терзиев (СМГ, 12 клас), Мартин Копчев (ПМГ Габрово, 8 клас) и Радослав Димитров (МГ Пловдив, 11 клас). Така и четирима ти ни участника се връщат в България с медали. Техни ръководители са гл. ас. Емил Келеведжиев и Антон Шиков.

Добрите новини от Япония можеха да се следят на сайта на организаторите на олимпиадата, където резултатите се обявяваха на живо https://ranking.ioi18.net/Ranking.html.

Ето и снимка на нашите състезатели след втория ден на надпреварата:

1 златен и 3 бронзови медала за българските ученици по информатика от Международната олимпиада

Българските ученици до 2017-а са спечелили общо 100 медала – 25 златни, 41 сребърни и 34 бронзови, което класира страната ни на пето място в света.

Инициативата за провеждане на Международна олимпиада по информатика е българска. През 1987 г. проф. Благовест Сендов прави предложение на 24-тата генерална конференция на ЮНЕСКО. Като още през 1989 г. се състои първата олимпиада, а България е домакин. Надпреварата се провежда в Правец от 16 до 19 май. Първият председател на Международната олимпиада по информатика е проф. др. Петър Кендеров.