Наука

Ярко огнено кълбо от метеор озари небето над Словения и Хърватия през деня (видео)

На 28 февруари огнено кълбо озари небето над Европа – на 30 километра височина в атмосферата зрелищно изгоря метеор. Жителите на Хърватия, Словения и Северна Италия са успели най-добре да видят явлението, като някои са го уловили на видео с камерите на колите си. Мощната експлозия е била достатъчно силна, за да бъде засечена и от сеизмолозите в Словения като земетресение.

Едно от най-добрите видеа на свидетел е от Загреб, Хърватия:

Въпреки че първоначално някои жители смятали, че това е самолет, който чупи звуковата бариера (звуков бум) или земетресение, Хърватският астрономически съюз (CAU) потвърди, че става дума за болид – изключително ярък метеор. Той е регистриран в столицата Загреб в 09:34 UTC, три минути след визуалния спектакъл.

Звукът продължи няколко секунди и се чу из цяла Северна Хърватия. Според CAU метеорът е избухнал на височина около 30 км над Земята.

Напълно възможно е някои парчета да преживеят навлизането на атмосферата, но все още не е ясно къде са кацнали. Има някои неофициални съобщения, парче от обекта е намерено в град Копривница, Североизточна Хърватия.

Сеизмографите на словенската метеорологична агенция (ARSO) и сеизмологичното проучване на Университета в Загреб, Научния факултет, Геофизичния отдел ясно регистрираха ударните вълни:

 

 

Етикети:
Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!