Японски учени тестват възможността за космически асансьор (видео)
Наука

Японски учени тестват възможността за космически асансьор (видео)

Космически асансьор? Звучи като научна фантастика, но е съвсем реално намерение на японски учени от университета Шидзуока. Една от основните цели за подобно проучване е да се намалят разходите, които сега са необходими за изпращане на товар и хора в Космоса. В момента е изключително скъпо начинание заради ракетата носител и огромното количество гориво. За това възможността да свържем Космоса и Земята с асансьор си заслужава да се обмисли, съобщава Science Alert.

Само след няколко дни (на 11 септември) учени и инженери от университета Шидзуока ще изстрелят умален модел на космически асансьор в околоземна орбита. Той ще се състои от два сателита тип кюбсат (кубчета с размери от по 10 см всяка страна), които ще бъдат свързани с 10-метров стоманен кабел.

Идеята е моторизирана кутия да пътува между двата малки сателита и всичко да бъде детайлно проследено и заснето от камери. Говорител на университета отбеляза, че това ще е „първият експеримент в света, в който ще се тества космически асансьор“.

Японски учени тестват възможността за космически асансьор (видео)

Мечтата за подобно съоръжение е на повече от 100 години. Руският учен Константин Циолковски още през 1895 година си е мислел за космически асансьор при вида на Айфеловата кула в Париж.

Но предизвикателствата пред подобен проект са изключително много. От една страна материалът, от който трябва да бъде построен асансьорът, трябва да е изключително лек, за да не срути под собствената си тежест. От друга страна този материал трябва да е и изключително здрав, за да издържи напрежението, предизвикано от центробежната сила, действаща върху противотежестта на асансьора далеч от земната атмосфера. Също така да се оцелее на всички атмосферни условия – примерно много силен вятър.

Японската корпорация Obayashi, която работи заедно с учените от Шидзуока, се цели да пусне работещ космически асансьор до 2050 година. Крайната спирка е планирано да се намира на 35 000 км в Космоса, а първата на Земята ще бъде в Тихия океан.

Друг непреодолим момент за този проект е кабелът на асансьора. За сега основно се залага на въглеродни нанотръби. Проблемът е, че все още няма нужната технология, за да се направи кабел с дължина от 96 000 км, който е жизненоважен за бъдещия космически асансьор.

Въпреки всички тези препятствия, японските учени и инжинери не мислят да се отказват от идеята. Според тях е важно да се работи именно по подобни „немислими“ проекти, за да се развиват технологиите.