Наука

Япет – „изрисуваният“ спътник на Сатурн в 3D (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Япет - „изрисуваният“ спътник на Сатурн в 3D (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво се случва със спътника на Сатурн – Япет? Огромни площи от този странен свят са тъмно кафяви, докато други са в ярко бяло.

Съставът на тъмния материал е неизвестен, но инфрачервеният спектър подсказва, че е е възможно да съдържа тъмна форма на въглерод. Япет има и необикновен ръб по екватора, което го кара да изглежда като орех. За да разберем по-добре този сякаш изрисуван спътник, от НАСА изпратили роботизираната сонда Касини да се завърти около Сатурн и да мине на около 2000 км. Япет тук е в 3D.

На юг се вижда огромен кратер с размери от 450 километра и се вижда, че е насложен върху друг стар кратер с подобни размери. Вижда се как по-тъмното вещество все повече покрива най-източната част на Япет, като затъмнява кратери и високи части от релефа. Близка инспекция показва, че тъмното покритие е в посока срещу екватора и е с дебелина под метър. Водещата хипотеза е, че това тъмно вещество е предимно остатък от сублимацията на сравнително топъл, но замърсен лед. Възможно е първоначално да се е образувала покритие от това вещество от акрецията на освободени от метеори остатъци от други спътници.

Япет - „изрисуваният“ спътник на Сатурн в 3D (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Saturn’s Iapetus: Painted Moon in 3D
Image Credit: NASA, ESA, JPL, SSI, Cassini Imaging Team; 3D Rendering: NASA’s VTAD

https://apod.nasa.gov/apod/ap210713.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!