Образование Олимпийци

Шумен ще е домакин на 11-ия Международен есенен турнир по информатика (IATI)

Шумен ще е домакин на 11-ия Международен есенен турнир по информатика (IATI)

От 20 до 24 ноември в Шумен ще премерят знания 180 гимназисти от 9 държави на 11-ия Международен есенен турнир по информатика (IATI). В надпревара ще вземат участие едни от най-добрите състезатели по информатика от Русия, Румъния, Сърбия, Казахстан, Молдова, Армения, Украйна, България и Азербайджан, събрани в 51 отбора. Председател на организационния комитет на турнира е Бисерка Йовчева.

Днес на пресконференцията преди IATI председателят на организационния комитет на турнира и ръководител на местната Школа „А и Б“ по математика и информатика Бисерка Йовчева обяви, че тази година Международният есенен турнир по информатика e под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Международният есенен турнир се организира по инициатива на община Шумен, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, Факултета по математика и информатика, а относно провеждането му говориха заместник-кметът на Община Шумен Светлана Маркова и доц. Теодоси Теодосиев и доц. Юрий Проданов от университета.

Бисерка Йовчева припомни, че турнирът в Шумен е уникален поради факта, че се провежда едновременно в две възрастови групи –  младежка (junior) – за ученици до 15.5 години и старша възраст (senior) – за ученици от гимназиална степен.

На 22 ноември в Шуменския университет  ще се състои и международен уъркшоп, свързан с обучението по състезателна информатика.

Зам.-кметът д-р Светлана Маркова пожела успех от името на Община Шумен на всички участниците и най-вече на шуменските представители, които като домакини ще участват в турнира с два отбора, по един във всяка възрастова група.

„Огромна чест е за Шуменски университет да бъде съорганизатор на турнир по информатика от ранга IATI“, заяви доц. Юрий Проданов от името на ръководството на учебното заведение .  Доц. Теодоси Теодосиев допълни, че студентите и преподавателите от Факултета по математика и информатика се отнасят изключително отговорно към турнира. „Това е много сериозно и силно състезание. Присъствието на информатици от водещите страни в тази област е безспорно признание за качеството на надпреварата“, завърши доц. Теодоси Теодосиев.

Закриването на 11-ия международен есенен турнир по информатика и награждаването на победителите ще се състои на 23 ноември от 19,30 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ в сградата на Община Шумен.

Повече за турнира може да намерите на http://iati-shu.org

Миналата година българските ученици спечелиха 18 медала от Международния есенен турнир по информатика (IATI) (научете повече тук).

Паралелно с IT надпревара ще се състои и 19-то издание на националният турнир по информатика.