Образование

ЧСУ Izzi Science for Kids представя своя учител по спорт Александър Енков

ЧСУ Izzi Science for Kids представя своя учител по спорт Александър Енков

ЧСУ Izzi Science for Kids дава възможност на своите деца да опознаят света на природните и обществени науки. В часовете умело се съчетават изискванията по образователната система на МОН и опитът на международнопризнатата програма на Cambridge Intenational.

За да помогне на учениците да пораснат здрави и издръжливи ЧСУ Izzi Science for Kids предлага и богато разнообразие от активни часове като спорт, танци, айкидо, уроци по тенис. Учителите като Александър Енков, когото Ви представяме днес, подхождат с внимание към всяко дете и го мотивират да развива своите физически умения.

Защо е нужно училище Izzi Science for Kids? С какво е полезно за деца и за родители?

ЧСУ Izzi Science for Kids предоставя на своите ученици необходимия баланс между модерна материална база и екип от мотивирани професионалисти. Със своята двуезична програма, фокусирана върху науката, училището се явява естествен отговор на изискванията на съвременния родител. То е уютен дом, широко отворил вратите си за любознателните деца. Екипът на училището е изграден от компетентни и ентусиазирани учители, които със своите знания и индивидуален подход поддържат буден ума на талантливите Izzi момичета и момчета. Личният им пример в ежедневни ситуации е най-успешният упражнителен урок по отговорност и добросъвестност.

Защо е важен спортът за децата от ранна детска възраст? На какви умения ги учи?

Целта на спорта като учебна дисциплина е да съчетава правилното физическо и емоционално развитие на децата. Още от ранна детска възраст възпитава у тях усещане за ред, дисциплина, отговорност към правилата и умения за работа в екип. Мотивира ги да търсят победата и да се стремят към подобряване и усъвършенстване спрямо собствения си потенциал. Учи ги, че победата не трябва да е самоцел, а да позовават поведението си на честно и коректно поведение. Чрез доказани практики в часовете децата подобряват не само физическата си култура, а каляват духа си, увеличават концентрацията и работоспособността си в часовете.

От ранна детска възраст имат възможност да се докоснат до различни спортове – индивидуални и отборни. Целта е да изградят богата обща двигателна култура, за да израснат пълноценно – физически активни, здрави и емоционално зрели.

Какъв опит имаш като преподавател и треньор досега?

Възпитаник съм на НСА „Васил Левски“ и СУ „Ген. Владимир Стойчев“. Почти целият ми живот премина в залата – първо като състезател, след това като преподавател. Състезавах се за различни отбори на българското, френското първенство и за младежкия национален отбор по волейбол на България. При престоя ми във Франция се занимавах с треньорска дейност на деца. Тогава разбрах, че те са тези, които придават бодрост и въодушевление на ежедневието по неповторим начин. Децата са неизчерпаем източник за света, забелязват всеки детайл и го обличат в цветовете на своята непринуденост.  Всеки ден с тях е различен и динамичен. Затова и след завръщането си в България продължих с преподавателската дейност. Като учител в голямо частно училище постигнах високи резултати в ученическите игри в различни спортове.

Сега погледът ми е насочен изцяло към развитието на децата от Izzi Science for Kids, където се чувствам мотивиран и удовлетворен. Днес е изключителна рядкост да можеш да работиш това, което обичаш, и то във възможно най-благоприятната училищна среда.