луна астронавт
Наука

Човечеството е изоставило над 180 000 килограма „боклук“ на Луната

Въпреки че от 46 години не сме стъпвали на естествения спътник на Земята, там все още има достатъчно следи за нашето присъствие. За 16 кацания на машини и хора на Луната човечеството е изоставило след себе си 187 400 кг боклук, показва статия на sciencealert.com.

Разбира се, основната част от „отпадъка“ е доста скъпа, уникална и тежка научна апаратура. Учените, които са пратили 6 успешни пилотирани мисии с кацане и излитане от Луната, са преценили, че най-сигурният начин за прибиране на космонавтите, е те да изоставят всичко ненужно на повърхността й.

Астронавтите от мисиите в програмата „Аполо“ са кацали с модул, който тежи 15 000 килограма. Отделно с тях са имали и известните лунни роувъри, с които са се разхождали по повърхността. Всеки от тях е с тегло около 4 000 кг, така че е разбираемо защо са го изоставили на връщане.

Към ценните и важни останки може да добавим и рефлекторните огледала. Благодарение на тях днес знаем, че всяка година Луната се отдалечава от нас с по 3,8 см.

Дори НАСА са направили доста подробен списък (22 страници) къде точно се намира изоставената американска техника. Общо предметите изоставени от програмата „Аполо“ са 809 на брой.

Към тях добавете руските и китайски мисии спуснали свои луноходи.

Но не всичко е цветя и рози… на Луната сме оставили доста отпадъци. Буквално. Там има 96 торби с човешки фекалии и урина. Също така две топки за голф, нокторезачки, мокри кърпички,  и портрет на астронавта Джеймс Ъруйн. Сред странните находки, на които може да се натъкнете, ако сега отидете до Луната, са и 100 банкноти от по 2 долара. Идеята на астронавтите е била да се снимат с тях на повърхността и да ги върнат на Земята. Целта им е била да ги продадат като уникати на доста добра печалба, но за съжаление (най-вече тяхно) ги забравят преди излитането си към Земята.

Разбира се, нищо от това не може да се засенчи невероятното постижение, което човечеството е постигнало с кацането си на Луната. Стотици учени са дали всичко от себе си, за да осъществят мечтата на стотици поколения техни колеги. От най-древни времена човекът е мечтал да бъде осъществен полет с кацане на естествения ни спътник.

За съжаление не всички мисии са успешни. Загиналите астронавти са почетени с мемориални плочи и на Земята и на Луната.

Поради това датата 20 юли 1969 година завинаги ще остане в историята на човечеството. Денят, в който астронавтите на Аполо 11 кацат на Луната.

Във видеото може да видите още интересни и странни неща изоставени от мисиите Аполо.