Люба Конова, Йоана Николова, Симона Кукова, Асел Исмолдаева
Олимпийци

Три медала и грамота за България на Европейската олимпиада по математика за момичета [update]

Три медала и една почетна грамота спечелиха българските момичета на Европейската олимпиада по математика за момичета (The European Girls’ Mathematical Olympiad – EGMO). Сребърни медали извоюваха Люба Конова и Йоана Николова, бронз спечели Симона Кукова, а почетна грамота заслужи Асел Исмолдаева. Това съобщава сайтът на Сдружението на Олимпийските отбори по Природни Науки.

Четирите български решаваха задачи в конкуренция от над 190 състезателки от 52 държави. Олимпиадата се проведе във Флоренция, Италия от 9 до 15 април. Като освен 36 европейски държави имаше и 16 гостуващи.

Сребърната медалистка Люба Конова е на 17 години, като миналата година тя печели бронзов медал на олимпиадата.

Другото сребро от Италия донесе Йоана Николова, която също е на 17 години.

18-годишната Симона Кукова, която учи в Математическата гимназия във Варна, печели за трета поредна година бронзов медал от Европейската олимпиада по математика за момичета.

Асел Исмолдаева също е на 18 години и учи МГ Варна, и се състезава за първи път на олимпиадата завоюва почетна грамота.

България се класира на 14 място от 52 държави, като първи са Русия, втори САЩ, а на трето място са девойките от Великобритания.

Общо на олимпиадата бяха раздадени 17 златни, 39 сребърни и 51 бронзови медала.

Тази година ръководители на отбора са Велина Иванова (златна и сребърна EGMO медалистка), Павлена Ненова (носител на един златен и два сребърни медала от EGMO) и Емил Колев.

Ако искате да се пробвате да решите задачите от Европейската олимпиада по математика за момичета от двата състезателни може да ги намерите тук: