Олимпийци

Четирима български ученици се състезават в Международната олимпиада по химия

Четирима български ученици ще се състезават в Международната олимпиада по химия
©MediaBricks.bg

Днес започва 52-то издание на най-силния турнир по химия за годината. Четирима български гимназисти се включват онлайн в Международната олимпиада по химия, където ще се състезават с 240 ученици от 60 държави. Само преди една седмица гимназистите ни по химия спечелиха два сребърни медала от Менделеевската олимпиада.

Да пожелаем успех на българския отбор в състав: Дамян Францов (СМГ), Павел Николов (МГ Пловдив), Георги Недялков (СМГ) и Теодор Маслянков (СМГ). Техни ръководители са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева (Факултет по химия и фармация на СУ “Св. Кл. Охридски”).

Поради особения регламент на Международната олимпиада по химия тази година състезателите ще бъдат събирани в класни стаи в родината си, където в рамките на 5 часа ще решават задачи. Виртуален домакин на 52-то издание се води Турция.

На 18 юли тази година Дамян Францов (СМГ) и Павел Николов (МГ Пловдив) спечелиха сребърни медали от онлайн изданието на Менделеевската олимпиада.

Миналата година на Международната олимпиада по химия, която се проведе в Париж, българите спечелиха златен, сребърен и 2 бронзови медала.

Цветно посрещане за златните български химици, спечелили 4 медала от Международната олимпиада (снимки)
©MediaBricks.bg

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г., като България е редовен участник още от следващата 1969 г. в Чехословакия. Участниците в българския национален отбор се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия. България е домакин на Олимпиадата през 1982 г., като тя се провежда в Бургас.