Наука Образование Олимпийци

Честит рожден ден на Минко Балкански! Световнопризнатият професор по физика навършва 95 години

Проф. Минко Балкански: От нашето поведение зависи животът и здравето на всички други! (видео)

Днес проф. Минко Балкански навършва 95 години. Честит рожден ден на световнопризнатия учен в областта на физиката, който е сред най-големите дарители в областта на академичното образование. Проф. Балкански вярва, че е важно младите да разберат, че има хора, които мислят за тях и им отварят вратите към света. Фондацията му „Миню Балкански“ (която носи името на неговия баща) издирва, подпомага и подготвя талантливи български деца за кандидатстване в престижни международни научни институти.

През 1992 година той става „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет, през 2003 г. бе награден с орден „Стара планина“, а през 2018-а е обявен за „Будител на годината“.

Проф. Минко Балкански е роден на 24 юли 1927 г. в село Оряховица, Старозагорско. Ученик е в основното училище и гимназия в Нова Загора. През 1945 г. е студент в Софийския Университет (СУ) “Св. Климент Охридски”. През 1946, емигрира във Франция. Учи в Екол Национал де Хими в Бордо (Ecole Nationale de Chimie  de Bordeaux), и след получаването на дипломата за инженер, заминава за Париж. Тук постъпва в лабораторията по електрохимия на Сорбоната, където работи над докторската си дисертация, защитена през 1954 година, като междувременно е назначен в Центъра за Научни Изследвания (CHPC). Същата година, е назначен в Макс Планк Институт (Max Planck Insitute) в Берлин, където научните му изследвания са в областта на полупроводниците. След представяне на резултатите от научните му трудове, той е приет в МИТ Кембридж, Масачузетс, като член на лабораторията на Професор Артур Ван Хипел, където се свързва с най-видните учени в областта на физиката на твърдото тяло.

От 1955 г. Проф. М. Балкански е член на лабораторията по физика на Екол Нормал Сюпериор (Ecole Normale Superieure), Професор в Университета “Пиер и Мария Кюри”, и доктор на лабораторията по физика на твърдото тяло (1960-1985), и Професор в Калифорнийския Университет “Ървайн” (1970-1998) – Заслужил Професор от 1995 година. Професор Балкански е и партньор и организатор на сътрудничество с научни групи във Франция, Германия, САЩ, Япония, Индия, Китай, Полша.

Завръщането му в България през 1992 г. бе съпроводено с присъждането му на титлата Почетен Доктор на СУ Свети Климент Охридски. През 1993 г. Проф. Балкански основава Висшия Институт за Развитие на Културата, Науката и Технологиите в България, който организира научни симпозиуми и конкурси за български ученици, за да следват в престижни френски университети. Проф. Балкански бе също и главния двигател за организиране на Върхови Институти на НАТО в Созопол (ASI). Център за многобройни школи за учители и ученици стана основаната от него в родното му училище Фондация “Миню Балкански” Национален Институт по Образованието в Оряховица. По негова инициатива, бе създадено гражданското сдружение “Морал, Етика и Гражданско Образование (МЕГО)”, което провежда ежегодни конференции и работи за внедряването на принципите и дисциплината на гражданско образование в българските училища.

Бивш председател на европейската дивизия на физика на твърдото тяло, той е член на редакционния комитет на редици международни научни списания; автор на книги, монографии, и голямо число научни публикации; и научен съветник в големи индустриални фирми. Той е също носител на премията van Hippel; Френския Почетен Легион (Legion d’Honneur); Орден Стара Планина; Командир на Полския Орден за Заслуги, и на награда за заслуги на Индия.

След като изоставя цигулката, сега той учи пиано и се грижи за редица летни школи за извън-класно образование, в рамките на проекта “Младежта и Науката”.

Още за неговата фондация може да научите ТУК – http://www.balkanski-foundation.org/