EnteR

Чернобели Деп, Брандо и Фелини в изложба на Мери Елън Марк в СГХГ

Johnny Depp on location, Sleepy Hollow, England, 1999
Johnny Depp on location, Sleepy Hollow, England, 1999

Какво е общото между Майка Тереза, бордеите в Бомбай, Джони Деп и Марлон Брандо. Това са една малка част от съдбите и историите, минали пред обектива на Мери Елън Марк. 50 години най-уважаваната и влиятелна жена фотограф в света откъсва частички от историята на стоп кадър.

За първи път в България фотографии на Мери Елън Марк ще могат да бъдат видяни в изложба. Между 27 март и 22 април в Софийска градска художествена галерия ще бъдат изложени над 40 фотографии от 3 цикъла – Портрети на знаменитости и кадри от снимачните площадки на култови филми, Attitude (Пози) и Indian Circus (Индийски цирк).

Те ще бъдат показани в рамките на платформата за съвременна фотография “Майстори на фотографията”, създадена от фондация МУСИЗ и фондация “Америка за България”, подкрепяна за пета поредна година от VIVACOM Art Hall.

MEM©Marlon Brando, Apocalypse Now,1976
Marlon Brando fascinated by a dragonfly, Apocalypse Now, Pagsanjan, Philippines, 1976

Марлон Брандо на снимачната площадка на “Апокалипсис сега”, Федерико Фелини, докато снима “Сатирикон”, Патрик Суейзи в калифорнийския си дом, Шон Пен в съблекалнята, Уди Алън на балкона в Манхатън, Джони Деп на снимките на “Слийпи Холоу”… Но и малолетната проститутка Тайни, чийто живот Марк проследява през годините, бездомни деца в Калифорния и Сиатъл, 9-годишната Аманда с цигара в ръка, клоуни, джуджета, хипопотам и слон под цирковите тенти в Индия, Джони Лий Купър и Хенри Милър в инвалидна количка, бутана от Туинка в бяло трико – всеки един от световноизвестните, социално контрастни и дълбоко въздействащи кадри на Мери Елън Марк ще можем да видим и в София тази пролет.

Tiny blowing a bubble, Seattle, 1983
Tiny blowing a bubble, Seattle, 1983

Фотографиите пристигат у нас от галерията на Хауърд Грийнбърг (Ню Йорк), който ще изнесе отворена лекция пред българската публика на 28 март, ден след откриването на изложбата. Грийнбърг е един от най-изтъкнатите галеристи на фотографии в света.

MEM©Ram Prakash Singh with His Elephant Shyama, Great Golden Circus, 1990
MEM©Ram Prakash Singh with His Elephant Shyama, Great Golden Circus, 1990