Наука

Центърът на Галактиката – звезди, газ и магнетизъм (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Центърът на Галактиката - звезди, газ и магнетизъм (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво се случва близо до центъра на нашата Галактика? За да разберем това е съставена нова подробна панорама, с която се изследват региони точно над и под галактическата равнина в радиовълни и рентгенови лъчи.

Рентгеновото изображение, направено от орбиталната обсерватория Чандра, е показано в оранжево (горещо), зелено (по-горещо) и лилаво (най-горещо) и върху него е насложено много подробно изображение в радиовълни, показано в сиво, получено от поредицата радиотелескопи MeerKAT.

Взаимодействията са многобройни и сложни. Галактически зверове като разширяващи се останки от свръхнови, горещи ветрове от новообразувани звезди, необичайно силни и сблъскващи се магнитни полета и централна свръхмасивна черна дупка се борят в пространство с размери само 1000 светлинни години.

Тънките ярки ивици изглежда, че са в резултат от усукване и ново свързване на магнитни полета в сблъскващи се региони, създавайки енергичен тип вътрешно галактическо космическо време, подобно на създаденото от нашето Слънце. Продължаващите наблюдения и проучвания обещават не само да хвърлят повече светлина върху историята и еволюцията на нашата собствена галактика – но и всички галактики.

Центърът на Галактиката - звезди, газ и магнетизъм (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Galactic Center in Stars, Gas, and Magnetism
Image Credit: X-ray: NASA/CXC/UMass/Q.D. Wang; Radio: NRF/SARAO/MeerKAT

https://apod.nasa.gov/apod/ap210602.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!