Хакери източиха 2200 литра гориво за 90 минути от бензиностанция в САЩ
Технологии

Хакери източиха 2200 литра гориво за 90 минути от бензиностанция в САЩ

В САЩ има хакери, които вече не точат само виртуални данни, а се ориентираха към горивата. Преди дни стана ясно, че група хакери са източили доволно количество бензин от станция в Детройт. В рамките на час и половина компютърните крадци с над 10 автомобила са си налели безплатно над 2200 литра бензин (600 голона). Сумата на кражбата не е голяма – 1800 долара. Престъплението е извършено на 23 юни, но в края на миналата седмица става популярен в медиите в САЙЩ, съобщава fox2detroit.com.

Хакерите са се възползвали от новите бензиноколонки, които работят в мрежа и може да се плаща директно на тях без влизане в самата бензиностанция и нейните служители. Те са атакували системата и са изключили връзката с бензиноколонката.

Така служителите вътре не са усетили, че тя реално работи, защото на техните екрани нищо не се е изписвало. След като са видели, че няколко коли смело зареждат на тази колонка са реагирали. Дори и в този момент чрез системата не е могло веднага да се спре колонката.

Доста бензиностанции в САЩ вече смело използват дори и web- базирани системи за управление на своите обекти. След тази атака остава въпроса, колко често вече ще се случва безплатното наливане на бензин. Вече се забелязва тенденция през последните месеци. Преди дни мъж от Тексас е обвинен в използване на „устройство“ с което е източил бензин за 800 долара. Служител на друга верига бензиностанции е заподозрян, че с манипулиране на данните на сървъра е спечелил 30 000 долара допълнително към заплатата си за няколко години.

 

Етикети: