©MediaBricks.bg
Наука

Футуристът Рои Цезана: Заради науката светът става по-добро място [Софийски фестивал на науката]

Както всички учени и Рои Цезана вижда чашата винаги пълна с наука. Защото, ако половината е вода, то другата половина е въздух – няма как да има празна половина. Неговата гледна точка за света около нас е едно от най-положителните и вдъхновяващи виждания за науката. По време на Софийски фестивал на науката на сцената в София Тех Парк излезе човек в роботско тяло. Това бе футуристът и нанотехнолог Рои Цезана и неговият робо-аватар, който той управлява от компютъра си в Израел.

©MediaBricks.bg

Той е един от посланиците на науката. Рои и неговият аватар, оборудван с таблет на колела, са живото доказателство, че технологиите ще спасят света. Разбира се, където има технологии винаги има и котка. Един от недостатъците за Рои да води лекцията си от разстояние е, че котката му може да поиска също да се включи. Така на футуриста му се наложи да прекъсне лекцията си за малко, за да изкара мяукащия си домашен любимец от стаята си.

Рои знае как да покаже, че животът ни се е подобрил през последните 25 години благодарение на прогреса. Чрез лични примери, статистика и научни факти футуристът се бори яростно с апокалиптичните прогнози за живота. Почти ежедневно ни заливат прогнози за гибел и разрушения, глад и мизерия, изчерпване на земните ресурси и разпад на човешката цивилизация. За него, освен вредни, тези внушения са изключително погрешни.

©MediaBricks.bg

Футуристът започна с образованието. Днес повече от 78 млн. души завършват своето обучение онлайн. А всеки потребител, независимо дали е учен или не, има достъп (не винаги е законен) до безкрайно количество статии. Така всеки, който иска може да надгради досегашните знания и да допринесе към науката. А в глобален мащаб човечеството става все по-грамотно. В допълнение на това Рои вярва в проектите на технологичните гиганти, които искат да осигурят безплатен интернет до всяка точка на планетата ни.

Второто важно нещо, което Рои иска да стане ясно е, че хората не остават без работа заради прогреса. Защото за последните 25 години безработицата е намаляла, а не се е увеличила. Винаги е имало отпор срещу иновациите. На времето в Англия е имало движение, което е искало да се спре внедряването на тъкачните машини.

При бедността положението също се подобрява. За четвърт век неравенството е намаляло с една трета. Той показа, че не всичко е пари. Науката и знанието довели до технологичния прогрес е повдигнало нивото на усещането за щастие в световен мащаб. И то само за 20 години. Дали държавата е бедна или богата, днес все повече хора се определят като щастливи.

©MediaBricks.bg

Разбира се, най-интересно за публиката винаги са личните примери. Рои Цезана вярва, че заради науката светът става по-добро място. Например малкият му син вече е способен да измисли, моделира и принтира фигурки с 3D принтер. А когато е посетил кафене в пустошта на Казахстан, там е имало безплатен и свободен Wi-Fi. Отделно показа как изкуственият интелект, освободен от предразсъдъци, може да направи шаси за автомобил, което дори не е симетрично, но е по-добро от сегашните.

На финала Рои изрично подчерта, че въпреки откритията на науката и техническия прогрес е изключително важно да мислим, какво човек оставя след себе си. Важно е да мислим за наследството, което ще оставим на децата си.