Форум за Интернет на нещата събира технологичния елит на 15 май в София
Технологии

Форум за Интернет на нещата събира технологичния елит на 15 май в София

Какво се случва, когато приключението срещне технологиите? Къде е мястото на Интернет на нещата (IoT) в съвременния живот? Как IoT може да бъде средство за създаване на устойчива градска среда? Какви са тенденциите и какво да очакваме в близко бъдеще? С тези теми, на 15 май в хотел “Новотел София”, ще стартира IoT Adventure Forum 2018 (www.iotadventureforum.com), а Нели Вачева, управител на Ай Ди Си България, Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) и Калин Цеков, създател и управител на Навигато ще се опитат да повдигнат завесата на IoT бъдещето. Събитието, което се организира от Международната академия за обучение по киберразследвания в сътрудничество с Райт Имидж, ще бъде официално открито в 9:30 ч. от председателя на Държавната агенция “Електронно управление” Атанас Темелков. Водещи лектори от IOTA, IDC, VMWare, Microsoft, HPE, IndigoVerge, АББ България, Bosch, Unimasters Logistics, Navigato, ХакерЮ и др. ще представят последни тенденции и добри практики в областта на Интернет на нещата пред над 120 експерти от различни сектори.

В сутрешните часове, като част от форума, се организира дискусия, по време на която топ експерти и IoT стратези ще дадат отговор на 9 критични въпроса, свързани с развитието и внедряването на Интернет на нещата. Веселин Арнаудов, директор “Развитие на иновациите” във VMwarе, Иван Драгоев, управител на In-digoVerge, Николай Димитров, директор “Бизнес развитие” на HPE, Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България и доц. д-р Боян Жеков, преподавател в УниБИТ ще обсъждат:

  • Кои са най-големите рискове, свързани с IoT днес.
  • Кои eвропейски политики и програми подкрепят развитието на IoT и в частност – на умните градове.
  • С какви притеснения се сблъскват, когато обсъждат IoT проекти с клиенти и партньори.
  • Какви са плюсовете и минусите на готовите платформи срещу платформите „направи си сам”.
  • Кои технологии в свързаността влият най-много на развитието на IoT.
  • Как се гарантира сигурността, доверието и безопасността при IoT.
  • До 2020г. се очаква 10% от блокчейн решенията да включват обработка на данни от IoT сензори. За какви цели ще се обработва информацията и какви проблеми на интеграцията могат да се очакват.
  • IoT за потребителите или IoT за индустрията – кои са най-драстичните промени, които можем да очакваме в резултат на използване на IoT в двата сектора в близките 5 години.
  • Възможна ли е регулация на IoT.

В следобедните часове форумът ще продължи с четири тематични панела: “Умните градове – сърцето на иновациите в дигиталните екосистеми”, “Индустрия 4.0 – време е да трансформирате бизнеса си”, “Разработване на IoT – разработване на бъдещето” и “Сигурност и защита на личните данни – голямото предизвикателство пред Интернет на нещата”. Като част от програмата ще бъдат представени успешни внедрявания в община Велико Търново, иновативни решения с приложение в различни индустрии и как могат да се използват виртуална и подсилена реалност в производството. В специализиран семинар програмистите, които разработват IoT, ще могат да научат повече за етапите при разработване на решения, проблемите със сигурността, които могат да възникнат и новите технологии като IOTA, които могат да се използват за програмиране. Във фокус на форума ще бъде влизащият в края на месеца Регламент за защита на личните данни (GDPR) и по-точно – защитата на личните данни на етапа на проектиране, която заема централна роля в него. От Дрон Арена ще допълнят темата с интересни примери на правните и техническите предизвикателства, пред които е изправена употребата на дронове за набиране и обработка на лични данни от въздуха.

В края на деня ще бъдат наградени победителите в петте категории – “Интернет на нещата: Умен град”, “Интернет на нещата: Бизнес”, “Интернет на нещата: Потребители”, “Интернет на нещата: Стартъп” и “Интернет на нещата: Общество” на първия конкурс за проекти, решения и стартъпи в България IoT Ad-venture Awards 2018.

IoT Adventure Forum 2018 се организира с подкрепата на партньорите: IDC България, VMware, HPE, Майкрософт, БАИТ, Аутомотив Клъстър България, фондация „ЛИБРе“, Dev.bg, фонда Eleven Ventures, Дрон Арена, Data Science Society, Ейнджълс Естейт и медийните партньори – БНР, Bloomberg TV България, информационна агенция „БГНЕС“, списание “Твоят бизнес”, Technews.bg, Seenews.com, Kaldata.com и Technology.bg.