Наука Технологии

Форумът на възпитаниците на НПМГ направи първа стъпка с много наука, бизнес и технологии

©MediaBricks.bg

На 11 ноември беше дадено началото на едно страхотно начинание. Една магия на знанието поръсена с чиста наука, бизнес идеи и технологии събра водещи лектори в един форум отворен за всички. Събитието бе организирано от възпитаниците на Национална природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“. Техният НПМГ Алумни Клуб смело скочи в света на научните събития по най-правилния начин – с вдъхновение за бъдещето.

Пламен Иванов и Ива Руснакова заедно с доволно количество доброволци организираха два панела с по няколко лекции на теми от науката, новите технологии и успешните бизнес решения. Всичко това беше поднесено от възпитаници на НПМГ от различни випуски в Microsoft Innovation Center Bulgaria в София Тех Парк. MediaBricks.bg с голяма радост присъства на раждането на събитието „НПМГ Алумни Форум“, което задължително трябва да продължи да се случва.

©MediaBricks.bg

Организаторите се бяха постарали с осигуряването на лектори, които са сред водещите в своята област. Първият панел беше отделен за чиста наука с д-р Велислава Петрова, Радослав Александров и проф. Николай Денков. Вадещи на цялото събитие бяха Ваня Миланова и Мартин Поломски.

©MediaBricks.bg

Първата копка на събитието се падна на д-р Велислава Петрова с лекцията „Бъдещето на генетичните изследвания – възможности и предизвикателства“. Тя направи бързо прелитане на нейната научна кариера стартирала със завършването на НПМГ. Сега Велислава е доктор на био-медицинските науки и специализира в областите на генетиката и инфекциозните заболявания.

©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg

Велислава представи доста обстойно възможностите на генетичните изследвания и работата, която тя върши в момента. Разбира се, няма как науката да мине без котки…

©MediaBricks.bg

Втори в щафетата на форума се включи Радослав Александров с темата „Мутации и поправка на ДНК“. Радослав още като ученик в НПМГ покорява върховете на биологията, като става медалист от Международна олимпиада. Сега освен своята научна дейност, той дейно се занимава и с ръководенето на новите олимпийци по природни наука на България.

©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg

Лекцията му бе доста интересна и въведе гостите на форума в тайнството на процесите на поправка на ДНК. Той показа възможни решения за създаване на по-рационални и щадящи терапии пациенти болни от рак.

©MediaBricks.bg

Последен от лекторите на първия панел беше проф. Николай Денков. Лекцията му бе посветена на науката реология.

©MediaBricks.bg

Проф. Денков използва добре познатия метод да зададе въпрос, чийто отговор със сигурност не е този, който първи ще ви дойде наум. Например: Течен ли е ледът? Отговорът е зависи… от времето на наблюдение. Ако погледнем глетчерите с разлика от няколко години ще разберем, че и ледът се движи. Основната част от лекцията беше за доста по-научна. От желиране на разтвори и как да се произведе нещо, което хем да е течно, хем да не се разлива в ръката на потребителите.

©MediaBricks.bg

Проф. Денков остави и няколко важни извода, които той искаше гостите на форума да си отнесат вкъщи след лекцията му…

©MediaBricks.bg

В края на първия панел тримата лектори проведоха дискусия с въпроси от всички присъстващи. Модератор на тази част беше Наско Стаменов. Химикът, който популяризира науката и редовно „пали“ деца на всякакви научи форуми като част от „Корпуса за Бързо Гърмене“. Освен всичко това Наско е и преподавател по химия в НПМГ от няколко години.

©MediaBricks.bg

Втората част на НПМГ Алумни Форум беше отделена за бизнес и технологии. Стартът даде Деян Янков. Той се занимава с IT бизнес, благотворителност и директна работа с младежи.

©MediaBricks.bg

Неговият проект Тротоара е най-голямото предизвикателство с което в момента се занимава. Той и една дузина доброволци са превърнали това място…

©MediaBricks.bg

В това…

©MediaBricks.bg

Деян е от хората на действието, който не обича да разчита на готови пари. Той търси всякакви начини да развие едно страхотно място за млади хора без да кандидатства за спонсориране от държавата или Европа. Напротив – неговият опит е показал, че когато се пребориш за нещо и то се случи наградата е най-сладка.

©MediaBricks.bg

След него на сцената на НПМГ Алумни Форум излезе ученикът от 12 клас, който също така води курсове по програмиране – Звездин Бесарабов. Още от името на темата му „Как изкуствен интелект създава изкуствен интелект?“ стана ясно, че това ще е мястото, където ще видим бъдещето на технологиите.

©MediaBricks.bg

Звездин е спечелил куп награди и признания за своите способности и в момента освен, че ходи на училище се занимава с доста интересни проекти свързани с Изкуствен интелект и блокчейн технологиите. Той се постара достатъчно ясно да представи на гостите на форума как се случва магията наречена AI и разбира се, използването на котка отново помогна.

©MediaBricks.bg

Третият лектор от втория панел беше Тодор Колев. Той не разбираше от кино и актьорска игра, но разбира доста от технологии и бизнес.

©MediaBricks.bg

Тодор доста добре представи проектите, които в момента се създават под негово ръководство. Той дори представи страхотна алтернатива за организиране на работения процес и как да се мотивират хората, за да свършат определена работа.

©MediaBricks.bg

В случая става дума за използване на блокчейн технологиите, за да се разпределят правилно възнагражденията към тези, които най-много са допринесли за успеха на кооператива. Двата основни проекта, които създава Comrade кооператива са: Wetonomy – инструмент за изграждане на Децентрализирани Автономни Организации; и ScyNet – децентрализирана мрежа за обучение на автономни агенти с изкуствен интелект.

Последен самостоятелно на сцената излезе Александър Йотов от Софарма Трейдинг. Както всички лектори през деня и той е завършил НПМГ.

©MediaBricks.bg

Темата на Александър бе посветена на бъдещето на фармацията. Как технологиите, науката и бизнесът трябва да подходят при разработването и внедряването на нови лекарства на пазара. Нямаше как да се подмине и темата за това, че потребителите масово си самоназначават лечения, като вече освен на информация от бабите си се вслушват безотговорно в различни интернет форуми без да се посъветват с лекар.

©MediaBricks.bg

След него четиримата лектори се събраха за обща дискусия. Модератор този път беше Калоян Буковски от клуб „Милениум“. В нея се обсъдиха възможностите за индивидуално обучение на умните ученици, как може да се направи блокчейн базирани договори за служители и кога компютрите и изкуствения интелект ще успеят да се справят по-добре от човека в доста сфери на бизнеса.

©MediaBricks.bg

Както става на всеки научен форум и на този едни от най-интересните моменти бяха срещите между лектори и гости в почивките между панелите.

 

©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg

За финал трябва да отбележим, че първият форум на НПМГ Алумни Клуб беше едно добро начало и следващото издание не трябва да се пропуска. Защото от събитията за наука, технологии и бизнес винаги има какво да се научи…

©MediaBricks.bg
Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!