Наука

Фондация Карол Знание привлича водещи български учени в проектите си

Фондация Карол Знание привлича водещи български учени в проектите си

Български учен, чиито статии Стивън Хокинг цитира, е привлечен в Консултативния съвет на фондация Карол Знание. Проф. Николай Бобев е професор в Института по теоретична физика към Факултета по физика и астрономия на университета в KU Leuven, Льовен, Белгия. В Калифорния той е бил докторант, на докторант на Стивън Хокинг. Самият Хокинг в последната си статия, публикувана посмъртно в съавторство с Томас Хертог, изказва благодарност на българския учен и цитира негови статии. Във въпросната публикация се комбинират идеи, предложени от Джим Хартъл и Хокинг през 1983 г. с модерни развития от областта на холографското съответствие. Целта е да се получи опростен модел на ранната Вселена,  базиран на предишни публикации на проф. Бобев с Томас Хертог, Пабло Буено и Яник Вреиес. Българският учен е обсъждал тези модели и изчисления и с Томас Хертог, и със Стивън Хокинг при срещи на живо с него (на снимката проф. Бобев е прав вдясно).

Освен проф. Бобев, в Консултативния съвет на фондация Карол Знание са привлечени още български учени от водещи университети в Европа и САЩ. Сред тях е и друг впечатляващ физик проф. Теньо Попминчев, който направи пробив в квантовата физика със създаването на рентгенов лазер със свръх къси импулси и нов метод в нелинейната оптика. Това му донесе световно признание и български награди. Избран е сред десетте най-значими млади учени на 2016 г. от Националната академия на науките на САЩ, в която гласуват и нобелови лауреати. Списание Science News го поставя сред десетте най-перспективни млади учени в света. За откритието си е награден с почетен знак от президента Росен Плевнелиев, а МОН му присъди наградата „Питагор” за постижение на български учен в чужбина.

Проф. Николай Желев, създателят на първото изкуствено сърце от стволова клетка, който беше лектор на Предприемачи в науката, предприемаческо обучение за млади учени, също влиза в консултативния съвет. Към него се очаква да се присъединят още впечатляващи имена. Ще има такива и в журито, казват от фондация Карол Знание.

Сред учените, които работят в България и ще определят носителя на докторантската стипендия е доц. Мария Спасова – единствената българка в Менделеевата таблица –  отличена от Международния съюз по чиста и приложна химия (IUPAC) в областта на химическите науки с включване в световната периодична таблица на младите химици под номер 51 – мястото на химическия елемент антимон (Sb). Тя е доцент в института по „Полимери” към БАН, докторската ѝ дисертация е сред шестте най-добри в света на международния конкурс Quadrant Award Event 2009 на Швейцарския технически университет (2009).

Стипендията на фондация Карол Знание е насочена към докторанти, които не са в последна година на обучението си, както писа MediaBricks.bg. Тя в размер на 8000 лв. и ще бъде предоставена за втори път от фондацията. Преди това шест пъти е връчвана от името на финансова група Карол.

Подробности за това кой кога и как може да кандидатства, вижте тук.