Наука Образование

Фондация „Карол Знание“ прави анкета сред младите учени – „Накъде след научната титла?“ (линк)

Накъде след научната титла?

До 7 март фондация „Карол Знание“ провежда анкета сред младите учени – „Накъде след научната титла?“. Тя се прави преди третото издание на обучението и конкурса „Предприемачи в науката“.

Анкетата може да я намерите ТУК.

В началото на тази година  фондация „Карол Знание“ официално връчи наградите си за 2020 година на победителите в конкурсите за докторантска стипендия и „Предприемач в науката“. Това са изследователят на динозаври по българските земи Владимир Николов, който печели докторантската стипендия на фондацията в размер на 8000 лева. А двамата млади учени д-р Илиян Попов и инж. Недислав Веселинов си поделят голямата награда от 30 000 лв. в конкурса „Предприемачи в науката“. Техните проекти са за батерия магнезий-въздух и за изграждането на планетариум в София.

От фондацията обявиха, че „в първите две издания на анкетата насочвахме въпросите основно към потенциални участници в програмата Предприемачи в науката. Анкетата показа, че повечето учени, отговорили на въпросите ни, искат да видят реализацията на научната си работа, въпреки че малък процент имат ясна визия как това може да се случи.

Променило ли се е нещо в нагласите за трансфер на технологии? Има ли повече учени, които планират стартъпи? Обмислят ли се спинофи с университетите или научните организации?

Очакваме докторанти и учени в областта на инженерните науки, разработването на нови материали и технологии да се включат в анкетата, която ще ни помогне в подготовката на новото издание на програмата Предприемачи в науката. Отговори ще бъдат приемани до 7 март.“

Анкетата може да я намерите ТУК.