EnteR Наука

Факултетът по химия и фармация с отворени врати на 16 май за експерименти, демонстрации и наука (програма)

©MediaBricks.bg

До всички любопитни фенове на науката – на 16 май е Ден на отворените врати във Факултета по химия и фармация. Тази година Факултетът празнува 130 години от основаването си и поставянето на началото на химична наука и висше химично образование в България. За това не пропускайте да видите на живо как се прави наука. От 14 ч. в сградата на Факултета ще има много демонстрации, експерименти, лекции, презентации и разбира се, най-зрелищния отбор за популяризиране на науката – „Корпус за Бързо Гърмене“. Домакините от Химическия факултет ще ви поканят в научно-изследователски лаборатории, където ще видите най-модерната апаратура и методите, с които те не само надникват в света на химичните елементи и съединения, а и го променят.

На 16 май от 14 часа ще:

 • научите полезна информация относно приема и обучението по химия и фармация във ФХФ.
 • посетите лаборатории по ваш избор, в които да присъствате на демонстрации, а защо не и да участвате в истински експерименти, свързани с предпочитана от вас област на химията и фармацията.
 • присъствате на забавни химични демонстрации, чрез които колегите от Корпуса за бързо гърмене ще разкрият колко експлозивна и красива може да е химията.
 • 2019-та е обявена от ЮНЕСКО за Международна година на Периодичната система на химичните елементи, което ще отбележим с научно-популярна лекция за Менделеев и таблицата му и уникална колекция от екзотични елементи и съединения

ПРОГРАМА 16 май (четвъртък)

14:00 – 14:20 (130 аудитория)

 • Откриване на ДОВ ФХФ 2019 и представяне на Факултета по химия и фармация към СУ „Св. Климент Охридски“.

14:20 – 14:40 (130 аудитория)

 • Научно популярна лекция за Менделеев и Периодичната система

От 17:30 – Химични демонстрации с Корпуса за бързо гърмене

 • Забавни опити с огън и жупел, космически студ, гейзери от пяна и други цветни изненади.

14:00 – 18:00 ч. – Изложба на екзотични елементи

 • В празничната за периодичната система година ще може да видите над 80 чисти елемента, както и някои техни съединения

14:45 – 17:30 – Демонстрации в научно-изследователски лаборатории:

Ядрено-магнитен резонанс

 • Ядреният Магнитен Резонанс (ЯМР) ни позволява да разкриваме структурата на молекулите – в храни, природни продукти, лекарствени препарати, биомолекули и много други. Заповядайте при нас за да видите един от трите ЯМР-спектрометъра намиращи се в България. Ще присъствате на обработване на реални проби и интерпретация на резултати. Ще отговорим разбираемо на вашите въпроси.

Токсикология

 • Искате да разберете как се анализират токсични и наркотични вещества? Искате да научите любопитни факти за тях или какви са опасностите от употребата им? Заповядайте в лабораторията по Токсикология!

Лаборатория за подготовка на олимпийци

 • Ако искате да усетите магията на химията и да се почувствате като истински магьосници – тази лаборатория е точно за Вас.
 • Какво ще видите! Цветни огньове и химически светофар. Мистерията на „синята бутилка“ и загадките на криминалистите. А какво ще кажете за течния азот, а за „горящия лед“?
 • Какво ще правите? Ще разбулите тайните на храните и напитките, които консумираме! Интересно, нали? Вратите са отворени! Чакаме Ви!

Квантова химия

 • Името звучи страшно, нали? А всъщност е много забавно. Елате и вижте сами какво и как го правим! Ние сме „симуланти” и с помощта на компютрите успяваме да надзърнем там, където никой апарат или инструмент не може да достигне. Симулираме различни системи и процеси – от материали и молекулни устройства за „чиста” енергия и нано-технологиите до биологично активни вещества и носители на лекарства. Можем и да „скроим” молекула „по поръчка на клиента”. Защо го правим? Защото сме любопитни! Защото искаме да проникнем в най-скритите кътчета на материята и да разкрием най-усърдно пазените тайни.

Технология на лекарствените форми

 • Искате да разберете какво представляват лекарствените форми и как се приготвят те? Заповядайте при нас и ще научите за ключовата роля на фармацевта в превръщането на едно биологично-активно вещество в пълноценен лекарствен продукт, ще видите как се произвеждат таблетки и как се изследва качеството на крайните продукти.

Органична фотохимия

 • Светът около нас е изпълнен с цветове, а от какво са породени те? Защо например безцветния тоник в дискотеката свети синьо? В нашата лаборатория ще разкрием пред вас тайните на светлината. Как влияе върху молекулите и химичните реакции, как променя цветовете? Ще се запознаете с интересни факти за фотохимията – нейното възникване и същност. Заповядайте при нас и заедно можем да измерим предпазват ли добре вашите слънчеви очила!

Синтез на нови съединения

 • В началото бе Синтеза! Това твърдение може да звучи претенциозно, но истината е, че материализирането на всяка една идея се осъществява първо в синтетичната лаборатория. Процесът е дълъг, съпроводен е с провеждането на безброй експерименти, но крайният резултат си заслужава. По време на посещението си при нас ще извървите Пътя по създаването на една нова молекула!

Хроматография

 • Хроматографията – техника, която рано или късно се появява във всеки криминален филм (помните Хорейшио, нали?). В лабораторията ще се запознаете с идеята за хроматографския анализ и ще разберете как е възможно да се установи наличието/отсъствието на дадено вещество в смес от стотици други. Колко компонента се съдържат в розовото масло и каква е причината всички треньори и спортисти да се страхуват от хроматографията? Елата и ще разберете!

Аналитична атомна спектрометрия

 • Ако искате да видите как за части от секундата от един разтвор може да получите облак от атомни пари, с което може да се определи съдържанието на тежки метали в каквото и да е, елате при нас!

Атомно-силова микроскопия

 • Атомно-силовата микроскопия ни позволява да направим снимка на атома. Това дава възможност за получаване на изображения с висока прецизност и разделителна способност в нанометричната скала (една милиардна част от метъра), давайки информация за повърхностната структура и топография. AFM е уникален метод, тъй като с него могат да се изследват кинетиката и механизма на биологични процеси и биохимични реакции с участието на жизненоважни биомолекули и протичащи в естествената за тях течна среда.

Фармакогнозия

 • В нашата лаборатория ще ви покажем сбирка с над 200 вида растителни вещества, използващи се за производство на лекарства и хранителни добавки, ще видим в действие апаратура за извличане на биологично активни вещества и ще надникнем през окуляра на микроскопа, за да разберем кои са характерните белези за разпознаване произхода на стрити на прах неизвестни растения. А знаете ли каква е приликата между копривата и пчелите и от къде идват идеите за чудовищата в научно-фантастичните филми? Ще получите отговор и на тези въпроси!
Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!