Учителят Теодосий Теодосиев: Цял живот се опитвам да произвеждам незаменими хора
©MediaBricks.bg
Наука Олимпийци

Учителят Теодосий Теодосиев: Цял живот се опитвам да произвеждам незаменими хора

Учителят Теодосий Теодосиев – Тео изнесе една от своите известни лекции, като препълни най-голямата зала във Физическия факултет на СУ. Лекцията бе част от редовния Кръжок по астрономия, който се провежда всеки четвъртък от Катедра астрономия. Темата на Тео беше „Методика за формиране на силов интелект“. Като едно от най-важните му послания в четвъртък вечерта бе: „Смъртно опасно е да си прост“.

ТУК може да видите първата част от лекция на учителя Теодосий Теодосиев – Тео.

©MediaBricks.bg

Той е един от най-изявените и признати учители по физика в България повече от 40 години. В неговата школа в Казанлък се обучават ученици, които печелят медали по физика от международни олимпиади. Възпитаниците му постигат страхотни резултати благодарение на специалния му подход при обучение, чрез създаване на експериментални задачи по физика. Учителят бе представен от астрофизика Никола Каравасилев.

©MediaBricks.bg

Никола също е един от основните откриватели и ръководители на умните български деца по астрономия, физика и астрофизика. Дори тази седмица Каравасилев и негови ученици са в Беларус за Международната олимпиада по експериментална физика. Самият Тео е ръководил за първи път българския отбор на тази олимпиада преди няколко години.

©MediaBricks.bg

Вдъхновяващата лекция на учителя Теодосий Теодосиев бе част от неговата основна мисия – да създава социално силни хора. Той пламенно обясняваше основните причини, защо физиката и математиката са в основата на технологичния прогрес. Заедно с това разказа за своите успешни ученици, които в момента са част от най-големите университети и корпорации. Именно те са плод на неговата школа за подготовка.

©MediaBricks.bg

Теодосий не просто подготвя най-добрите олимпийци по физика, той учи децата да не се превърнат в излишни хора. Защото с напредването на технологиите и изкуствения интелект, според Тео, ще се стигне до момента, когато ще има много излишни хора на планетата. Той припомни как машините са отменили нуждата от коне като превозно средство.

„Онова, което цял живот съм се опитвал да правя е да произвеждам незаменими хора“, обяви Тео. А това започва от най-ранното детство, освен да прочетат много книги (1000!) учениците трябва да се научат да решават задачи, които ги няма в интернет. Защото метода копи/пейст всеки може да го направи и това не произвежда незаменими хора. Това може да го прави и компютър.

©MediaBricks.bg

„Необходимите хора започват от онзи, който може да мисли“. За това Тео дава задачи на учениците, където освен математика и физика има и много мислене. Учителят даде няколко примера на задачи, с които връстници на българските ученици не са се справили, защото са извън формулите, които се наизустяват в училище. Той преподава именно това – силов интелект. „Това е да решаваш трудна задача, която иска да си напънеш мозъка. Трудно е, но е полезно за младия организъм“.

Тео обясни, че не трябва просто да се преподава математика, а е важно да се обясни защо хората са измислили тези формули. Трябва да се покаже на децата веднага приложението на тези сложни уравнения. След това трябват много задачи. „Има дни, в които децата се връщат при родителите си и се хвалят – „Днес реших 100 задачи“. Това са го виждали много хора на живо, които са били на моите кръжоци“.

„Никой не може да стане културист, ако гледа как друг си разгъва мускулите. Така е и във физиката, няма как с гледане как се решават задачи, да се научиш“. Но Тео припомни, че не всички трябва да станат учени. „Защото ако има само професори, кой ще ти направи баничка? Един добър майстор на банички заслужава по-голямо уважение от един некадърен професор. Защото всеки човек има възможност да прави добро за другите според своите собствени таланти“.

ТУК може да видите първата част от лекция на учителя Теодосий Теодосиев – Тео.