Наука

Учен от Института по физика на твърдото тяло на БАН участва в срещата на Нобеловите лауреати за 2019 г.

Учен от Института по физика на твърдото тяло на БАН участва в срещата на Нобеловите лауреати за 2019 г.

Д-р Станислав Върбев от Института по физика на твърдото тяло на БАН е първият български учен физик, който участва в традиционната среща на Нобеловите лауреати, която се проведе в Линдау, Германия от 30 юни до 6 юли. Близо 600 студенти, докторанти и постдокторанти от 89 страни присъстваха на лекциите на 39 носители на Нобелова награда. Тазгодишната среща на Нобеловите лауреати бе посветена на физиката.

Д-р Станислав Върбев бе избран след процедура на подбор, осъществена от Българската академия на науките, която е научна организация партньор на форума, и от комисия към Съвета в Линдау. Той е постдокторант и в момента се занимава с взаимодействие на светлината със спинови системи, което би могло да намери приложение в квантовата информация.

Тазгодишната среща се отличава от всички останали досега по рекордния брой участници – млади учени, Нобелови лауреати, представители на бизнеса и спонсори. Близо 600 поканени студенти, докторанти и постдокторанти от 89 страни чуха лекциите на 39 изтъкнати носители на Нобелова награда и общуваха с тях в неформална среда. Сред тях двадесет и осем са нобелисти по физика, девет по химия, един по физиология и медицина, един за мир и двама  са лауреати на награда Тюринг. Дискутираните теми са свързани с лазерна физика, гравитационни вълни, тъмна материя и др.

Следващата, 70-та среща през 2020 г. ще бъде интердисциплинарна и на нея ще бъдат поканени млади учени с успехи в областта на физиката, химията, физиологията и медицината.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!