Наука

Учени от „Джонс Хопкинс“ и НАСА ще са част от онлайн конференция за Световния ГИС ден в България

Учени от „Джонс Хопкинс“ и НАСА ще са част от онлайн конференция за Световния ГИС ден в България

На 18 ноември по случай Световния ден на Географските информационни системи (ГИС) в България ще се проведе онлайн конференция. На нея водещи международни и български експерти ще представят най-новите разработки, решения и добри практики в областта на геопространствените технологии и тяхното приложение. Участие в конференцията ще вземат е Еншенг Донг – създателят на използвания от цял свят дашборд на университета Джонс Хопкинс за следене разпространението на коронавирус, както и д-р Дейвид Грийн, програмен директор в НАСА.

Един от основните акценти в програмата на форума ще е прилагането на ГИС в подкрепа на усилията за борба с Covid-19. Сред международните лектори, които ще вземат участие в тази сесия е Еншенг Донг – създателят на използвания от цял свят дашборд на университета Джонс Хопкинс за следене разпространението на коронавирус, който ще представи своя опит и добрите практики в прилагането на ГИС за мониторинг и извършване на анализи за подпомагане борбата с пандемията. В рамките на конференцията ще бъде представено и създаденото от ЕСРИ България уеб ГИС приложение за следене напредъка в разработването на ваксина срещу COVID-19 в световен мащаб. С негова помощ всеки само с няколко клика може да следи официално обявените ваксини по света, съответната фаза, до която е стигнала всяка една ваксина и редица други подробности.

В тазгодишното издание на конференцията участие ще вземе и президентът на Esri, Джак Данджермонд – един от инициаторите на Световния ГИС ден и носител на редица признания и награди за приноса си в областта на Географските информационни системи, географията, околната среда и планирането, включително 13 почетни степени. Той ще представи най-новите възможности и тенденции в развитието на ГИС технологиите, както и тяхното практическо приложение за нуждите на различни сфери.

Друга водеща тема в конференцията ще е ГИС за управление при бедствия, където д-р Дейвид Грийн, програмен директор в НАСА, ще представи продуктите, решенията и услугите на програмата на НАСА за бедствия и възможностите за тяхното използване от българските институции и организации.

Учени от „Джонс Хопкинс“ и НАСА ще са част от онлайн конференция за Световния ГИС ден в България

Домакин и официален организатор на събитието е ЕСРИ България – компанията, която тази година чества 25 години от своето създаване. В тази връзка, Евгения Караджова, основател и управител на ЕСРИ България ще представи добрите практики и възможностите за прилагане на ГИС в отговор на различни предизвикателства в България. Традиционно на онлайн конференцията ще бъдат направени и демонстрации на технологичните възможности на Географските информационни системи за нуждите на кадастър, околна среда, ютилитис, телеком, здравеопазване, сигурност и обществен ред, местно самоуправление, териториално развитие, транспорт, електронно управление и други.

Повече информация за събитието, може да бъде намерена на https://esribulgaria.com

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!