Наука

Учени откриха потенциално първата екзопланета извън нашата галактика Млечен път

Учени откриха потенциално първата екзопланета извън нашата галактика Млечен път

За първи път учени имат данни, че са открили екзопланета в друга галактика. До днес има потвърдени над 4300 извън слънчеви планети, но всички те се намират в Млечния път. Миналата седмица изследователи от Харвард-Смитсонианския център по астрофизика публикуваха статия, че може би в галактиката М 51 е открита планета с размерите на Сатурн, която обикаля около две звезди, гравитационно свързани в система. Повече за това историческо откритие ни разяснява астрофизикът Никола Каравасилев:

На всеки от нас е известно, че астрономията е една от най-бързо развиващите се науки. През последните години, в тази област бяха направени изключително важни открития, които промениха до голяма степен представите ни за Космоса.

Откритието, за което ще разкажем в тази статия идва от спиралната галактика М 51 (известна също като галактиката Водовъртеж). Тя е една от най-красивите галактики, които можем да наблюдаваме от Земята. Разположена е „с лице“ към земния наблюдател и това дава възможност за детайлно наблюдение на нейните спирални ръкави. В близост до М 51 се намира и нейният спътник. Двете галактики са на разстояние 23 милиона светлинни години от нас и се наблюдават в съзвездието Ловджийски кучета.

Според наскоро публикувана информация, може би в М 51 е открита планета, която обикаля около две звезди, гравитационно свързани в система. Това може да се окаже първата открита планета, обикаляща около звезда, извън нашия Млечен път!

Към момента, е потвърдено съществуването на повече от 4 300 извън слънчеви планети, но всички те са в нашата Галактика. Разбира се, астрономите никога не са подлагали на съмнение съществуването на планети, които не принадлежат на Млечния път. Тяхното засичане е изключително трудно, поради големите разстояния до другите галактики.

Автори на откритието са изследователи, работещи в Харвард-Смитсонианския център по астрофизика, ръководени от Розана ди Стефано. Те са използвали данни от космическия рентгенов телескоп Чандра за системата М51-ULS-1 която се състои от гравитационно свързани обикновена звезда и компактен обект, краен стадий от еволюцията на по-масивна звезда (черна дупка или неутронна звезда).

Учени откриха потенциално първата екзопланета извън нашата галактика Млечен път

Както обикновено се случва в такива системи, компактният обект засмуква голямо количество вещество от звездата и то образува около нея огромен акреционен диск. В него температурата на газовете е много висока, защото те се нагряват от силното вътрешно триене. Поради това, такива системи са много силни източници на рентгеново лъчение. М51-ULS-1 е един от най-силните източници на такова лъчение, открити в галактиката М 51.

При измерване на рентгеновия поток от системата обаче е било забелязано понижение. За първи път данните за него са засечени през септември 2012г., на базата на които понижението е измерено. Съществена особеност е, че наблюдаваната промяна в яркостта на система е симетрична по времето, което силно наподобява преминаване на планета пред диска на звезда. Това дава сериозно основание на учените да считат, че в тази система съществува планета, която се движи по орбита около звездата и компактния обект в системата и периодично блокира част от рентгеновите лъчи.

Учени откриха потенциално първата екзопланета извън нашата галактика Млечен път

Учени откриха потенциално първата екзопланета извън нашата галактика Млечен път

Не е наблюдавано изменение в спектъра на системата, по време на понижението на блясъка, като това почти автоматично отхвърля хипотезата това да е естествена промяна в блясъка на акреционния диск, който е около черната дупка. Също така не е възможно това понижаване в яркостта да се дължи на преминаване на трета звезда в системата. Това е така, защото тази звезда би следвало да е малка по размери, например бяло джудже, но М51-ULS-1 е твърде млада система и такъв обект не би имал време да се образува.

Пресмятанията показват, че планетата (която вече носи името М51-ULS-1b)  би трябвало да има размер приблизително равен на този на Сатурн.

Всъщност, това не е първата вероятна екзопланета, извън Млечния път. В началото на 2018г. бе съобщено, че група астрофизици от университета в Оклахома, вероятно открива няколко планети в галактиката, която „приютява“ квазара RX J1131-1231. Това е направено, чрез използване на гравитационното усилване на светлината от тези планети, причинено от квазара (наричано от науката гравитационна леща). За разлика от М51-ULS-1b обаче, планетите, открити в RX J1131-1231 не обикалят около никоя звезда, а свободно се носят в междузвездното пространство. По-нататъшните пресмятания показват, че в галактиката RX J1131-1231 би трябвало да има поне 2000 такива планети.

В заключение можем да кажем, че вероятно в следващите години ще бъдат направени още много открития, свързани с екзопланетите. Може би те ще донесат на науката много нови знания и е напълно възможно да ни помогнат да разберем повече дори за нашата родна Слънчева система.

Във видеото може да видите красотата на галактигата М 51 през очите на тяколко различни телескопа:

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!