Наука

Учени засякоха възможно радиоизлъчване от екзопланета на 51 светлинни години от нас

Учени засякоха възможно радиоизлъчване от екзопланета на 51 светлинни години от нас

В края на 2020 година международен екип от учени съобщи, че вероятно е регистрирано първото радиоизлъчване с източник планета извън Слънчевата система. Екзопланетата обикаля около звездата τ Boötes (τ от съзвездието Воловар) и се намира на 51 светлинни години от нас. Радиовълните, които планетата излъчва се дължат главно на магнитното й поле. Повече за откритието и за новите възможности за изучаване на извънслънчевите планети ни обяснява астрофизикът Никола Каравасилев

Ръководители на екипа, получил този резултат са Джейк Търнър от университета Корнел, Филип Зарка от Парижката обсерватория и Жан-Матиас Гресмайер от университета в Орлеанс. Тяхна статия, посветена на това откритие е публикувана в списанието Astronomy and Astrophysics и може да бъде намерена ТУК.

За целта те са използвали радиотелескопа LOFAR (Low-Frequency Array) в Нидерландия и са получили повече от 100 часа наблюдателен материал.

Авторите споделят, че този резултат е много важен, тъй като отваря пред науката съвсем нови възможности за изучаване на извънслънчевите планети. Радиовълните, които те излъчват се дължат главно на тяхното магнитно поле и по-специално на движението на заредени частици в него.

Използвайки резултатите от радионаблюденията, те могат да измерват тези магнитни полета, въпреки че изучаваните екзопланети са на разстояния от десетки светлинни години от нас.

В Слънчевата система ние разполагаме с планетата Юпитер, която е много силен източник на радиовълни и затова астрофизиците го използват като еталон при радионаблюденията на екзопланети. Магнитното поле на една планета е важна част от условията за живот, които тя може да предостави. На Земята то отклонява заредените частици, които идват от Слънцето с много високи скорости и биха били потенциално опасни за живота на нашата планета.

Всъщност, учените от екипа ръководен от Търнър, Зарка и Гресмайер са получили наблюдателни данни, които показват, че е възможно и планети обикалящи около звездите 55 Cancri (звездата 55 от съзвездието Рак) и υ Andromedaе също да имат излъчване в радиодиапазона. При тях обаче, сигналът е много слаб и не може да се каже дали наистина планетите са източник на радиоизлъчването.

В близките години е много вероятно да бъдат получени още подобни резултати и да научим повече за магнитосферите на още повече екзопланети.