Образование

Ученици от Долна Митрополия получиха отличия от международната програма на НАСА за търсене на астероиди

Ученици от община Долна Митрополия получиха сертификати и награди за участие в международната програма на НАСА за търсене на астероиди. Под ръководството на Иво Джокин, ръководител на Общинския център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в с. Байкал и на Астро клуба, учениците в рамките на един месец анализираха изображения, предоставени от Института по астрономия (IfA) в Хавайският университет.

Учениците бяха разделени на два отбора – “Космически пътешественици” и “Любознателните”. При ясно и тъмно небе IfA използва 1,8-метров Pan-STARRS телескоп, разположен на остров Haleakala. Учениците използваха специален софтуер Astrometrica, в резултат на което отборите откриха 4 астероиди. Това са обекти от основния астероиден пояс между орбитите на планетите Марс и Юпитер и така наречените близки до Земята Обекти (NEOs-Near-Earth Objects). Именно тези NEOs представляват реална опасност за нашата планета, защото пресичат орбитата на Земята след като са били отклонени от мощната гравитация на Юпитер или от Марс.

Подготвя се доклад, който се изпраща на д-р Патрик Милър, след което се преглежда от екипа за данните (IDaRT) на International Astronomiсal Search Collaboration (IASC)  за възможни открития. Откритията се докладват на Центъра за Малки планети (Харвард).

Предстои официалното им потвърждаване от Международният астрономически съюз.

Наградите и сертификатите бяха връчени от кмета на община Долна Митрополия г-жа Поля Цоновска. Отличените 7 ученици от общинските училища, участвали в програмата са Николай Йорданов и Елеонора Тодорова от гимназията в гр. Тръстеник, Петър Вилиянов от гимназията в гр. Долна Митрополия, Красимира Райкова, Глория Веселкова и Симона Николаева от училището в с. Крушовене и Спасимир Илиев от Астро клуба при Общинският център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в с. Байкал.

Общинският център участва за втора поредна година след предварително одобрение от координатора на програмата д-р Патрик Милър-HARDIN-SIMONS UNIVERSITY и Space Generation Advisory Counсil с основната подкрепа на NASA.