Ученици от Варна събират средства, за да участват на Жаутиковската олимпиада по математика, физика и информатика
Олимпийци

Ученици от Варна събират средства, за да участват на Жаутиковската олимпиада по математика, физика и информатика

Варненски ученици събират средства, за да заминат за участие на Жаутиковската олимпиада по математика, физика и информатика. Петимата ученици от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ са сред най-добрите в България в трите предмета.

Това са Калина Георгиева (11 клас), Иво Карагьозов (11 клас), Димитър Опърлаков (11 клас), Силви Койчева (12 клас) и Златина Милева (12 клас). Те са участвали в десетки национални и международни турнири и са печелили медали за България.

Жаутиковската олимпиада ще се проведе в Алмати, Казахстан от 9 до 15 януари 2019 г. На варненските ученици им остава да съберат около 2000 лева, за да закупят билети и да участват в надпреварата. Може да ги подкрепите във платформата GoFundme на този адрес:

https://www.gofundme.com/team-from-varna-for-zhautykov-olympiad-2019

Турнирът е създаден, за да се популяризират науките математика, информатика и физика, както и да се развиват отношенията между учениците от математически гимназии по света. Варненските възпитаници обещават, че ще се представят на високо ниво и „ще спечелят много медали за България“. На Жаутиковската олимпиада участват средно над 350 ученици от 15 държави.