Наука

Участвайте в конкурса за име на „българската“ екзопланетна система – WASP-21

По случай 100-годишния си юбилей Международният Астрономически Съюз (МАС) организира глобалната кампания „Дайте име на екзосвят“. Всяка държава ще може да даде име на специално подбрана екзопланета и нейната звезда на конкурсен принцип. България ще има право да избере име на екзопланетната система WASP-21.

Екзопланета е планета, която се намира извън нашата Слънчева система. До сега са открити хиляди екзопланети. Някои от тях са малки и скалисти като Земята, докато други са газови гиганти от типа на Юпитер.

Екзопланетната система, определена за България, е WASP-21, разположена в съзвездието Пегас. Тя е на разстояние около 850 светлинни години от Земята, с небесни координати RA 23:09:58.0, DEC +18:23:46, съобщават от Институт по астрономия с Национална Астрономическа Обсерватория към БАН, които са направили специален сайт за конкурса.

Екзопланетата WASP-21b се намира в орбита около звездата WASP-21. WASP (Wide Angle Search for Planets) е международен консорциум от астрономи, който търси екзопланети в северното и южното небесно полукълбо. WASP-21b е открита през 2010 година с метода на планетните транзити. Планетата WASP-21b има радиус 1.21 пъти по-голям от Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система. Смята се, че тя няма твърдо ядро.

WASP-21b има приблизително еднаква маса като Сатурн, или около една трета от масата на Юпитер. Това означава, че WASP-21b е с много по-малка плътност от най-голямата планета в Слънчевата система.

Звездата WASP-21 има радиус 1.06 пъти по-голям от този на Слънцето, така че двете звезди са много подобни. Спектралният й тип е G3, което я прави жълто джудже. Видимата й звездна величина е 11.6. Звездата се намира на 260 парсека (850 светлинни години) в част от Млечния път, наречена „дебел диск“.

WASP-21b обикаля своята звезда на разстояние от 7.77 милиона км, за 4.32 дни. Нейната орбита се намира около 8 пъти по-близо до звездата й от орбитата на Меркурий, най-близката планета до Слънцето.

Като институция, отговорна за даването на официални имена на небесните тела, МАС инициира „Дайте име на екзосвят“ като част от честванията на 100 години международно сътрудничество в областта на астрономията. След внимателен подбор на потвърдени и добре изучени екзопланети и техните звезди Управителният съвет на „Дайте име на екзосвят – МАС100” определи за всяка държава по една екзопланетна система. Звездата трябва да е видима от тази държава и достатъчно ярка, за да се наблюдава с малък телескоп. Кампанията ще се проведе в периода от юни до ноември 2019 г. Окончателните резултати ще бъдат обявени през декември след валидиране от Управителния съвет.

Избраните имена ще се използват успоредно със съществуващите означения. За провеждане на кампанията във всяка участваща страна е избран специален Национален комитет от съответния Националния координатор на МАС.

Предложените имена трябва да бъдат на хора, местности или предмети от културно, историческо или географско значение, които са достойни да дадат име на небесен обект. Макар да не е задължително, имената могат да бъдат на астрономически теми или да са свързани със съзвездието, в което се намира екзопланетната система.

Нужни са две предложения за имена – едно за екзопланетата и едно за звездата, около която тя обикаля.

Двете имена трябва да следват обща тема, която да е достатъчно обширна, за да позволява даване на резонни имена на открити вбъдеще допълнителни планети или звезди от същата система. Очаква се кратка обосновка на предлаганите имена.

Пълните правила, на които следва да отговарят имената, са следните:

Предлаганите имена трябва:

 • да са между 4 и 16 символа (без препинателни знаци);
 • да се състоят от една дума (за предпочитане);
 • да са произносими;
 • да не съдържат елементи на обида;
 • да не съвпадат със или да са твърде близки до съществуващи имена на астрономически обекти.

Не е позволено да се предлагат:

 • имена от комерсиално естество;
 • имена на лица, местности или събития, известни предимно с политически, военни или религиозни дейности;
 • имена на лица, починали преди по-малко от век (1919 г.);
 • имена на живи лица;
 • имена на организации, свързани с настоящата кампания;
 • имена на домашни любимци;
 • измислени имена;
 • акроними;
 • имена, които включват цифри или препинателни знаци;
 • имена, защитени от търговски марки или други форми на интелектуална собственост.

Предложените имена трябва да имат обосновка от не повече от 100 думи.

Избраните имена няма да заменят съществуващите научни означения, но ще бъдат признати от МАС като подходящи за публично използване и ще бъдат публикувани със съответното позоваване на предложилите ги.

Формите за кандидатстване и пълните правила на конкурса може да намерите на тази страница: http://exoplanet.astro.bas.bg/

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!