EnteR Наука

Утре започва Софийският фестивал на науката (пълна програма)

На 15 и 16 май над 100 учени от 12 държави ще участват в Софийски фестивал на науката в София Тех Парк (видео)

Не пропускайте на 15 и 16 май единадесетото издание на Софийски фестивал на науката в София Тех Парк. Организаторите от Британски съвет са ни подготвили срещи с над 100 учени от 12 държави, както и финалът на „Лаборатория за слава FameLab All Stars“. Вижте пълната програма и планирайте своето приключение в света на науката.

Освен двудневната присъствена програма на 15 и 16 май, ще има и двудневна дигитална програма за училищата на 17 и 18 май. А ето и малка част от въпросите, на които ще получим отговори от едни от най-добрите комуникатори на науката: Има ли надежда за по-добро утре за планетата и всички нас? Какво свързва климата с глетчерите, морските нива, найлоновите торби и разнообразието на видовете? Къде търсим извънземен живот, как се сърфира във Вселената и има ли вода в Космоса? Как самотата и микробите се отразяват на мозъка ни? Какви са иновациите от последната година? Могат ли технологиите да помогнат в борбата с фалшивите новини?

Благодарение на партньорите ни сред повече от 100-те учени, които ще участват във фестивала, са легендарната приматоложка д-р Джейн Гудол, физикът Марко Драго, който пръв улавя слабия сигнал на гравитационните вълни, астрофизичката проф. Джослин Бел Бърнел, която открива пулсарите и така отваря хоризонти пред нов клон в астрофизиката, и други изтъкнати учени от цял свят, както и българските изследователи със световна кариера – астрономът проф. Димитър Съселов, египтологът проф. Сергей Игнатов, докторът по компютърни науки Преслав Наков. Тази година присъствието на жени учени във фестивалната програма е особено ярко.

Всичко за фестивала ще намерите ТУК!

Ето и пълната програма на фестивала:

 

15 май 2021 (събота)

 

9:30  зона „Големият взрив“

Храната прави борбата

Явор Денчев от ДНК – Детски Научен Клас и неговите ученици в ЧОУ Izzi Science for Kids ви канят на зрелищно научно шоу, в което ще създадете интерактивна храносмилателна система.

 

10:00, 13:00 и 16:00 зала „Атом“

Работилница по физика

Елате, научете и сглобете в научната работилница на „Университет за деца“. Ще наблюдавате физични опити с електричество, индукция, налягане и магнетизъм.

 

10:30 онлайн на живо в зала „ДНК“

Танцът на живота

Наученият директор на Science Museum Group Роджър Хайфийлд разкрива как най-ранният живот се самопоправя и самоорганизира, какво означава това за бъдещето на бременността, проблемите при in vitro оплождането и превенцията на спонтанни аборти.

 

10:30 и 12:00 зала „Котангенс“

От нищо нещо

Включете се в работилницата на Гьоте-институт София, за да се докоснете до ъпсайклинга от първа ръка, като изработите свещници от стъклен буркан и пластмасови сламки.

 

10:30 онлайн на живо в зала „Научно кафене“

Теория на неученето

Иван Господинов от сдружение „Образование без раници“ разказва за емоционалните и социалните фактори, които влияят върху желанието за учене, до какво води заучаването и защо понякога е толкова трудно човек да отучи нещо.

 

11:00 зала „Космос“ в партньорство с А1

Магия ли? Не, наука!

Екипът на „ТехноМеджикЛенд“ е подготвил няколко „магии“, които на пръв поглед изглеждат необясними, но тайната на всяка от тях се крие в науката. И за разлика от великите фокусници, те с радост ще разкрият всички тайни.

 

11:00 онлайн на живо в зала „Лаборатория“ в партньорство с Aurubis и във fb страницата на Ratio

Морската трева – ливада, пълна с живот

Пер Мокснес от Университета в Гьотеборг използва екосистемите от морски треви в Швеция, за да илюстрира защо те са застрашени, колко са ценни и представя нови методи за възстановяването им.

 

11:00 и 15:00 зона „Големият взрив“

Мед(е)ни експлозии

Химиците от „Корпуса за бързо гърмене“ ще покажат как медта може да свети в синьо и зелено, колко опасна е сярната киселина, що за чудо е железният силикат и защо е враг на снега.

 

11:30, 14:30 и 17:30 зала „Атом“

Работилница по електроника

Учените от образователна инициатива „Университет за деца“ ще запознаят децата с основните характеристики на електричеството и как необикновените му свойства съживяват всичко около нас.

 

11:30 зона „Радио и кинолюбители“

Киноработилница

Не пропускайте срещата с известни български актьори и специалисти от кинобранша! Ще извървите пътя от зараждането на идеята за филм през писането на сценарий, избора на актьори, заснемането, монтажа, финансирането и разпространението на кино.

 

12:00 онлайн на живо в зала „ДНК“

Научни монолози

Какво е трансгенното в Спайдърмен? Как бактериите се противопоставят на антибиотиците? Каква наука се крие зад умерения джин-тоник? Отговорите от учените от Big Van Science.

 

12:00 зала „Научно кафене“

Нарисувай ми хоро

Екипът на „Таратанци“ ще разкаже как създава графичен танцов език за визуално изобразяване на българските народни хора̀ с фигури от техните стъпки.

 

12:30 зала „Космос“ в партньорство с А1

Наука фламбе

Има ли наука в кухнята? Как да изберем правилно съдовете си? Опасна ли е рибата, изпечена в тефлонов тиган, или супата, затоплена в микровълнова печка? Отговорите от химика Златина Димитрова.

 

12:30 зала „Лаборатория“ в партньорство с Aurubis

40 години обсерватория „Рожен“

Гл. ас. Георги Латев от Института по астрономия с НАО – БАН разказва за историята на институцията на българската астрономия и за най-впечатляващите открития, направени там.

 

12:30 зона „Големият взрив“

Награждаване на победителите в Третото състезание по компютърна лингвистика 2021

Запознайте се с победителите в Третото състезание по компютърна лингвистика по време на откриването на фестивала.

 

13:30 онлайн на живо в зала „ДНК“

Отвъд Големия взрив

Теорията за Големия взрив има много празноти, най-очевидната от които е липсата на отговор на въпроса: какво точно се е взривило? Проф. Жоао Магейжо хвърля светлина върху тази тъмна материя.

 

13:30 и 15:00 зала „Котангенс“

Кацни на Международната космическа станция

В работилницата на „Академия Роботика“ ще създадете LEGO космически апарат, с който да кацнете на Международната космическа станция. Какво по-вълнуващо от това?

 

13:30 зала „Научно кафене“

Ракетните двигатели

Гл. ас. д-р Димитър Гинчев и Исак Кантер от ТУ – София разказват за своята работа по двигател с два компонента – спирт и кислород, конструирането на елементите и настройването на системата.

 

14:00 онлайн на живо в зала „Космос“ в партньорство с А1

Фалшивите новини – как да ги разпознаем още преди да са написани?

За начина проверката на новини да става предварително и навреме, което е целта на мегапроекта „Танбих“ разказва неговият ръководител д-р Преслав Наков.

 

14:00 онлайн на живо в зала „Лаборатория“ в партньорство с Aurubis

Биосензорите – лаборатория в джобен формат

Гл. ас. д-р Господинка Гичева от МГУ „Св. Иван Рилски“ се включва от далечна Япония, за да представи как биосензорите позволяват да следим здравословното си състояние.

 

15:00 онлайн на живо в зала „ДНК“

Самотата, мозъкът и ние

Д-р Ливия Томова представя резултатите от изследванията си върху социалната изолация и самотата и как те се отразяват върху мозъка, особено сред тийнейджърите.

 

15:00 зала „Научно кафене“

Българската космическа техника

Антон Оруш от Sandacite.BG и астрофизикът Никола Каравасилев поглеждат към българската космическа техника и основните действащи лица зад българския космически хардуер.

 

15:30 зала „Космос“ в партньорство с А1

Прераждането на отпадъците

Научно шоу, в което от първа ръка ще видите как пластмасата, вместо да се запъти към бунището, може да се завърне в домовете ни под нова, неузнаваема форма.

 

15:30 зала „Лаборатория“ в партньорство с Aurubis

Здрави хора на здрава планета

Проф. Павлина Долашка представя кои екстракти от растителни и животински видове участват в разработването на продукти за козметиката, както и за съпътстващо лечение на тежки заболявания.

 

15:30 зона „Радио и кинолюбители“

Радиоработилница

Искате ли да се свържете на живо с хора от целия свят чрез радиостанция? Ако отговорът е „да“, не пропускайте работилницата на клуба на радиолюбителите от Neterra LZ1KRN.

 

16:30 онлайн на живо в зала „ДНК“

Микроби за ментално здраве

В червата ни живеят трилиони микроби. Микробите преобразуват хранителните молекули в метаболити, а телата ни използват тези отпадни продукти. Саймън Спичък разказва как се случва това.

 

16:30 и 18:00 зала „Котангенс“

За какво ми е тази математика?

Математическата работилница на ЧСУ „Българско школо“ ще ви пренесе на финансовата борса, на кораб в Бермудския триъгълник и в кухнята на известен готвач.

 

16:30 зала „Научно кафене“

За прилепите и хората

Прилепите живеят 10 пъти повече от сходни бозайници, което ги прави моделни организми за изследване на процесите на стареене. Клетките на прилепите разнищва биологът и пещерняк Ния Тошкова.

 

17:00 онлайн на живо в зала „Космос“ в партньорство с А1

Извънземен живот – нови насоки в търсенето

Все по-интензивно търсим доказателства, че животът не е уникално за Земята явление – повече от световноизвестния професор по астрономия в Харвардския университет Димитър Съсълов.

 

18:00 зала „ДНК“

Джейн Гудол: Надеждата (прожекция)

Камерите на National Geographic проследяват д-р Джейн Гудол, докато тя пътува 300 дни в годината, за да помогне за опазването на обитателите на дивата природа и да разпространи надежда.

 

18:00 зала „Научно кафене“

Амоняк

Химиците Наско Стаменов и Борис Яначков поглеждат към амоняка – миризливия газ, без който човечеството не може.

 

18:30 онлайн на живо в зала „Космос“ в партньорство с А1

Полетът на космическите мечти

Бившият астронавт на НАСА Дороти Меткалф-Линденбургер споделя за своята детска мечта да лети в Космоса, пътя, по който е преминала и осъществяването на мечтата.

 

18:30 зала „Лаборатория“ в партньорство с Aurubis

Надпревара с най-миниатюрната кола

Проф. Людмил Антонов ще ни разходи през историята на молекулните машини, ще очертае перспективите и ще покаже молекулния мотор, който се разработва у нас в проект, ръководен от него.

 

20:00 онлайн на живо в зала „Космос“ в партньорство с А1

Защо имам надежда за едно по-добро утре?

Присъединете се към д-р Джейн Гудол и научете повече за ранните ѝ години в Гомбе, за предизвикателствата, пред които се е изправяла и защо младите хора ѝ вдъхват надежда за бъдещето.

 

16 май 2021 (неделя)

 

10:00 и 11:30 зала „Атом“

Стоп кадър анимация

В света на анимацията ви повежда образователният екип на „Музейко“ – ще направите кратък анимационен филм на дигитално устройство с помощта на 2D и 3D декори.

 

10:30 зала „Космос“ в партньорство с А1

Пуф-паф

За парата през демонстрации и експерименти разказват химиците Наско Стаменов и Борис Яначков.

 

10:30 зала „ДНК“

Aрхеология с Астерикс и Обеликс

Полският археолог и учител по история Марчин Гостковски изследва колко археология има в известните ни от попкултурата приключения на Астерикс и Обеликс.

 

10:30 и 12:00 зала „Котангенс“

История на парите от древността до днес

Забавните математици от „Център по забавна математика“ запрятат ръкави, за да ви пренесат в древността, когато хората вместо с пари са си служили с размяна на услуги и предмети.

 

10:30 зала „Научно кафене“

(Не)познатото Черно море

На кои екзотични видове растения и животни е дом Черно море? Защо останки от най-стария потънал кораб в света са намерени точно там? Представя хидробиологът д-р Стефания Клайн.

 

11:00 и 15:00 зона „Големият взрив“

Мед(е)ни експлозии

Химиците от „Корпуса за бързо гърмене“ ще покажат как медта може да свети в синьо и зелено, колко опасна е сярната киселина, що за чудо е железният силикат и защо е враг на снега.

 

11:30 зона „Радио и кинолюбители“

Киноработилница

Не пропускайте срещата с известни български актьори и специалисти от кинобранша! Ще извървите пътя от зараждането на идеята за филм през заснемането, монтажа и разпространението му.

 

11:30 зала „Лаборатория“ в партньорство с Aurubis

Еволюция на еволюцията

Виолета Желязкова и д-р Славил Пейков проследяват най-важните етапи в развитието на генетиката от написването на „Себичният ген“ на Ричард Докинс до наши дни.

 

12:00 зала „Космос“ в партньорство с А1

Как точно работят модерните технологии?

Математиците от „Академия РОБОТИКА“ открехнат завесата за тайните на IPTV и сателитната телевизия, големите данни, вали ли и какво от дигиталните облаци и как работят мобилните телефони.

 

12:00 онлайн на живо в зала „ДНК“

Сега ме виждаш, а сега – не

За COVID-19, една от многото епидемии, и за това как многото да станат по-малко разказва унгарската еволюционна биоложка д-р Оршоя Байер-Молнар.

 

12:00 зала „Научно кафене“

ДНК във водата

На какви изпитания е подложена ДНК – UV лъчение, турбуленция на водата, бактериално разграждане, инхибитори? Представят хидробиологът д-р Димитрий Дашинов.

 

13:00 зала „Лаборатория“ в партньорство с Aurubis

Антропоцен

Убиват ли хората природата, или човешката дейност е част от естествения ход на земните събития? Към взаимодействието между хората и природата поглежда географът д-р Димитър Желев.

 

13:00 и 14:30 зала „Атом“

3D моделиране и виртуална реалност

В работилницата на учените от МГУ „Св. Иван Рилски“ ще работите с лазерен скенер, чрез VR очила ще посетите сгради, съоръжения и рудници и с портативен 3D принтер ще създадете свой 3D модел.

 

13:30 зала „Космос“ в партньорство с А1

Водата в Космоса

Астрофизикът Никола Каравасилев разказва за изненадващите места в Космоса, на които е намерена вода и дали наличието на течна вода непременно означава наличие на живот.

 

13:30 зала „ДНК“

Скуба водолази в Антарктика

Д-р Хавиер Кристобо представя оборудването, техниките и трудностите при провеждането на изследователска работа чрез гмуркане, като стъпва на натрупан опит от 130 гмуркания в ледени води.

 

13:30 и 15:00 зала „Котангенс“

Палеоботанична работилница

В тази научна работилница ще работите с фосили на милиони години.

 

13:30 зала „Научно кафене“

Кулинарна математика

Физикът Ралица Манчева ви кани на кулинарно-математическа среща, в която ще забъркате теоремата за сандвича и ще приготвите математически оптимална баница.

 

14:30 зала „Лаборатория“ в партньорство с Aurubis

Супергерои по Дейвид Боуи

Ветеринарят д-р Тома Щилиянов разказва за човешките суперсили, без необходимост от родословие на друга планета, радиоактивни паяци или божествени връзки.

 

15:00 онлайн на живо в зала „Космос“ в партньорство с А1

Сърфиране във Вселената

Италианският физик Марко Драго, който пръв улавя слабия сигнал на гравитационните вълни, ще проследи това научно откритие и скорошното важно постижение в многоканалната астрономия.

 

15:00 зала „ДНК“

Да общуваш с Другия

Екипът на ShadowDance отбелязва 100-годишнината от рождението на фантаста Станислав Лем. От гмуркането в първия контакт до острите социални сатири, Лем може би има отговорите, които търсим.

 

15:30 зала „Научно кафене“

Жените на Антарктида

За живота и науката в полярни условия, подплатени със спомени и лични истории от полярни експедиции, разказват четири дами учени.

 

15:30 зона „Радио и кинолюбители“

Радиоработилница

Искате ли да се свържете на живо с хора от целия свят чрез радиостанция? Ако отговорът е „да“, не пропускайте работилницата на клуба на радиолюбителите от Neterra LZ1KRN.

 

16:00 зала „Лаборатория“ в партньорство с Aurubis

Ядрено бъдеще или ядрено минало

Аргументите за и против ядрената енергия представят химикът Златина Димитрова и физикът Пламен Иванов.

 

16:00 зала „Атом“

Динозавърски пакости

В работилницата на „Академия Сметало“ ще откриете кой динозавър е откраднал пържолата на млад учен, телепортирал се назад във времето.

 

16:30 онлайн на живо в зала „Космос“ в партньорство с А1

Три жени астрономи и една база данни

Световнопризнатият астроном проф. Джослин Бел Бърнел представя историите на три прочути жени астрономи, живели в периода 1750 – 2016 г., и мястото на жените в астрономията днес.

 

16:30 онлайн на живо в зала „ДНК“

Глетчерите – перфектни термометри

Леа Хартл от Австрийската академия на науките разказва за топенето на ледниците в Алпите и проследява как се е променило възприятието ни за глетчерите като пазители на климатичните промени.

 

16:30 и 18:00 зала „Котангенс“

Охлювът лечител

В научната работилница на проф. Павлина Долашка ще изработите козметичен продукт за здравето, като използвате екстракти от охлюв и растения и витамини.

 

16:30 зала „Научно кафене“

Амоняк

Химиците Наско Стаменов и Борис Яначков поглеждат към амоняка – миризливия газ, без който човечеството не може.

 

17:30 зала „Лаборатория“ в партньорство с Aurubis

Рамзес Велики и храмът в Абу Симбел

Каква е египетската представа за Бога Творец и Царя, която в годините на Рамзес достига връхната точка в развитието си? Отговорите от египтолога проф. Сергей Игнатов.

 

17:30 зала „Атом“

Комбинаторика с динозаври

Не пропускайте работилницата на образователна инициатива „Академия Сметало“, за да нахраните трицератопс и да се докоснете до динозавърски яйца.

 

18:00 зала „Космос“ в партньорство с А1

Коекзистенция

Съществуваме заедно с вирусите още от зората на еволюцията на гръбначните, но има ли това и положителни измерения? Представя молекулярният биолог д-р Петър Ефтимов.

 

18:00 онлайн на живо в зала „ДНК“

Какво е повишаването на морското ниво и какво означава?

В срещата с Робърт Никълс проучваме мащаба, причините и ефекта от покачването на морското равнище, какви са решенията, но и възможностите за приспособяване.

 

19:00 зала „Лаборатория“ в партньорство с Aurubis

Кометите

За кометите, техните небесен път и яркост, наблюдението и заснемането им и мисиите до комети разказва астрофизикът Пенчо Маркишки.

 

20:00 зала „Космос“ в партньорство с А1

FameLab All Stars 2021: вещи в занаята

Година след година финалистите на FameLab ни изненадваха с неочаквани теми и ни спечелваха с лекотата да представят сложни теории разбираемо. Днес си припомняме как пораснахме заедно.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!