Наука

Успешно завръщане на Земята за първата пилотирана мисия на SpaceX, извела астронавти на НАСА до МКС (видео)

Успешно завръщане на Земята за първата пилотирана мисия на SpaceX, извела астронавти на НАСА до МКС (видео)

Днес в 21:48 ч. (българско време) космическият кораб Crew Dragon успешно приводни първите астронавти на НАСА, изведени от частна компания до Международната космическа станция (МКС). На 30 май ракетата Falcon 9 изведе в Космоса астронавтите Робърт Бенкин и Дъглас Хърли, които днес се завърнаха на Земята живи и здрави. Това означава, че историческата първа демонстрационна пилотирана мисия на SpaceX е успешна.

Тази вечер завръщането на астронавтите премина напълно по план и без проблеми. Малко преди да се преводнят в Мексиканския залив капсулата беше забавена първо от два парашута, които я стабилизираха. След това се отвориха и четирите основни парашута, които намалиха скоростта на кораба, за да може безопасно да се приводнят.

Това бе и първото приводняване на американски астронавти от 45 години, когато завърши програмата „Аполо“.

Тази успешна мисия означава, че ракетата Falcon 9 и капсулата Crew Dragon ще бъдат лицензирани за оперативни пилотирани мисии най-вече до МКС, първата от които ще се състои през септември тази година.

След изстрелването си на 30 май, на Crew Dragon му отне 19 часа, за да достигне МКС. През това време корабът догони космическата станция, издигайки постепенно своята орбита, докато достигне 400 километра над Земята.

Три часа след скачването астронавтите Робърт Бенкин и Дъглас Хърли влязоха в МКС и се поздравиха с тримата си колеги на борда на станцията.

След като Crew Dragon се скачи с МКС, Робърт Бенкин и Дъглас Хърли се присъединиха към колегата си от НАСА Крис Касиди и руските космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер, които са в орбита от април.

Боб Бенкин и Дъг Хърли са летели в Космоса по няколко пъти в някои от последните мисии на космическите совалки. Бенкин, 49 годишен, е летял в две мисии на NASA с космически совалки през 2008 и 2010 г., при изграждането на МКС. 53 годишният Хърли също има две мисии до МКС с космически совалки през 2009 и 2011, като втората мисия, означена като STS-135, е последната мисия по програмата Space Shuttle.

Любопитен факт е, че и двамата астронавти са женени за свои колежки от групата астронавти, летели с космическите совалки – съпругата на Бенкин, Меган МакАртър, бе част от екипа на мисията STS-125, която бе последната сервизна мисия до космическия телескоп Hubble през 2009, а съпругата на Хърли, Карън Найберг, е летяла със совалката Discovery през 2008 до изграждащата се тогава МКС, а също и с руския Союз ТМА-09М, като член на експедиция 36/37 на МКС и има 180 дни в космоса.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!