Наука

Успех! SpaceX изстреля свръхтежката си ракета Falcon Heavy, извеждайки секретен сателит на САЩ в Космоса (видео)

Успех! SpaceX изстреля свръхтежката си ракета Falcon Heavy, извеждайки секретен сателит на САЩ в Космоса (видео)

Тази нощ в 0:56 ч. българско време SpaceX направи първото си успешно изстрелване за годината на свръхтежката си ракета Falcon Heavy. Това е петото извеждане на товар с тази ракета и второто в рамките няколко месеца след 3-годишно прекъсване. Успешното изстрелване днес бе придружено и с успешно завръщане на двата странични ускорителя, които кацнаха (почти) едновременно.

Falcon Heavy в момента е втората най-мощна ракета в света и се причислява към свръхтежките ракети. Тя може да изведе над 50 тона полезен товар в Космоса. Тя се нарежда на второ място след успешното изстрелване миналата година на ракетата SLS (Space Launch System), която има възможността да извежда над 70 тона полезен товар.

Днес отново товарът на Falcon Heavy е засекретен за военните цели на САЩ. Именно заради тази цел централният бустер бе жертван, за да се използва пълният потенциал на Falcon Heavy. И поради изискването за секретност днес втората фаза на извеждането на товара в Космоса не беше излъчен на живо, а предаването проследи само завръщането на двата странични бустера. Това са 163 и 164-тото успешно завръщане на бустери на SpaceX.

Първото изстрелване на Falcon Heavy бе на 7 февруари 2018 година, когато Илън Мъск реши да натовари червената си Tesla Roadster. Полетът бе демонстрация на възможностите на ракетата.