Олимпийци

Успех! 8 медала за българските гимназисти от престижната Олимпиада на Метрополисите

Успех! 8 медала за българските гимназисти от престижната Олимпиада на Метрополисите

След отлично представяне всички български състезатели спечелиха медали от шестото издание на престижната Олимпиада на Метрополисите, стана ясно преди минути на церемонията по награждаване. Така едни от най-добрите ни гимназисти по математика, физика, химия и информатика завоюваха 8 медала в конкуренция с участници от над 30 града от целия свят. В допълнение те спечелиха и отборно сребро, и второ място в отборната блиц надпревара към състезанието. Българските състезатели са възпитаници на СМГ и НПМГ и печелят 1 златен, 5 сребърни и 2 бронзови медала.

Олимпиада на Метрополисите тази година се проведе дистанционно между 6 и 13 декември с отбори от над 30 града, като всеки от отборите се състои от 8 състезатели, по двама за четирите предмета – физика, химия, математика и информатика.

  • Явор Йорданов (12 клас, НПМГ) злато (физика)
  • Явор Христов (СМГ) сребро (химия)
  • Иво Лозанов (12 клас, НПМГ) сребро (химия)
  • Андон Тодоров (СМГ) сребро (информатика)
  • Атанас Димитров (СМГ) сребро (информатика)
  • Илияс Номан (11 клас, СМГ) сребро (математика)
  • Иван Тагарев (11 клас, СМГ) бронз (математика)
  • Виктор Михайлов (11 клас, СМГ) бронз (физика)

Техни ръководители са Наско Стаменов (НПМГ, Izzi Science for Kids), Стойчо Стоев (СМГ), Евгени Василев (СМГ) и Христо Пеев (СМГ).

Отделно от това се прави и отборно блиц състезание в рамките на 2 часа тимовете решават 80 задачи. Тук водещото е времето за справяне със заданията. Тази година в блица българският отбор завоюва второ място.

Олимпиадата на Метрополисите е международна надпревара за отбори по природни науки. Тази година тя се провежда дистанционно с виртуален домакин – Москва. В нея участват ученици от 14 до 18 годишна възраст, които учат в най-големите метрополиси в света. Всеки от отборите се състои от 8 състезатели, по двама за четирите предмета – физика, химия, математика и информатика.

Състезанието се провежда в две направления. Основното е индивидуален турнир по всяка от дисциплините.

В основната надпревара състезателите участват в два кръга различни за всяка дисциплина. Химиците и физиците освен теоретични задачи имат и експериментални. А математиците и информатиците решават задачи и през двата състезателни дни. Журито на надпреварата е съставено от известни учени и професори от цял свят.