Олимпийци

Успех! Сумата за участие на медалистите ни в Международната олимпиада по експериментална физика бе събрана

Успех! Сумата за участие на медалистите ни в Международната олимпиада по експериментална физика бе събрана

Успех! Благодарение на много добри хора бяха събрани средствата за финансирането на българските ученици, които ще участват на Международната олимпиада по експериментална физика (IEPhO). Десетки физически и юридически лица се свързаха с ръководителя на българския отбор Никола Каравасилев след публикацията в MediaBricks.bg. Така сумата за заплащането на такса правоучастие от 1500 евро бе събрана. Това означава, че Александър Илиев (12 клас, СМГ), Александър Проданов (11 клас, ПМГ Казанлък), Явор Йорданов (11 клас, НПМГ) и Васил Николов (12 клас, ПЧМГ) с ръководители Никола Каравасилев и Георги Александров, ще вземат участие в Международната олимпиада по експериментална физика (IEPhO). На банковата сметка бяха преведени дори повече средства от необходимото и остатъкът ще бъде използван за финансиране на отбора ни, който ще вземе участие в следващото издание на олимпиадата през 2021г.

От името на учениците и на ръководителите Никола Каравасилев заяви:

„Много сме благодарни на всички, които се отзоваха на нашата молба за спонсорство! Това ни дава възможност и тази година да представим достойно страната ни в това престижно международно състезание.

Средствата, които са ни необходими, бяха събрани само за два дни. С нас се свързаха представители на бизнеса, които ни предложиха финансиране и в по-дългосрочен план. Също получихме покани от няколко телевизии за гостувания в техни предавания. Всичко това показва, че в България има все повече хора и институции, които оценяват труда и постиженията на нашите ученици, което от своя страна говори добре за интелектуалното ни развитие като общество.

Когато аз бях ученик, набирането на такава сума чрез спонсорства бе почти непосилна задача. Много често се налагаше нашите семейства да финансират участията ни в международни състезания и това понякога ставаше дори с цената на заем.

Затова, в заключение, бих искал отново да изразя своята благодарност за оказаната помощ, като оставам оптимист за бъдещото развитие на олимпийските ни отбори!“

В Международната олимпиада по експериментална физика редовно участват едни най-добрите в областта на физиката гимназисти от цял свят. Нашите състезатели са избрани да представят страната ни на база на отличните им резултати на различни състезания по физика през изминалата учебна година. Ръководител на отбора за трета поредна година ще бъде Никола Каравасилев, който е сред най-добрите млади учители по физика и астрономия в България. Той ръководи няколко олимпийски отбора, които участват в най-престижните състезания по природни науки в света. Ученици на Никола редовно печелят медали за България. Заедно с него, тази година ще бъде и втори ръководител – Георги Александров, който до преди година бе изключително успешен състезател по физика и астрономия, спечелил десетки медали за България.

С 5 медала се прибраха българските гимназисти от Европейската олимпиада по физика
©MediaBricks.bg

Александър Проданов е един от най-добрите ни състезатели по физика и астрономия. Той има няколко отличия на международно ниво, измежду които бронзов медал от Международната олимпиада по физика (2019) и златен медал от Европейската олимпиада (2020).

Успех! Злато и бронз за българските ученици от Международната олимпиада по експериментална физика

Васил Николов има зад гърба си три участия в Международната олимпиада по астрономия (с бронзови медали), едно на тази по физика (също бронзов медал), а през миналата учебна година той спечели златен медал именно от Международната олимпиада по експериментална физика, като сега има всички шансове да повтори постижението си.

С 6 медала се завърнаха българските ученици по астрономия от Международната олимпиада
©MediaBricks.bg

Явор Йорданов е двукратен участник в Международната олимпиада по астрономия (сребърен и бронзов медал), а също и сребърен медалист от тазгодишната олимпиада по астрофизика. Той е много опитен експериментатор, като вече има публикация в научно списание.

Отлично представяне и 5 медала за българските ученици на Европейската олимпиада по физика
©MediaBricks.bg

Александър Илиев е медалист по физика от последното издание на Европейската олимпиада.

Отборът и неговите ръководители изказват отново своята най-искрена благодарност към всеки, който се свърза с тях, за да подпомогне участието им на Международната олимпиада по експериментална физика.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!