Наука

Успех! Роувърът Perseverance кацна на Марс и прати първите снимки! (видео)

Успех! Роувърът Perseverance кацна на Марс и прати първите снимки! (видео)

Тази вечер роувърът на НАСА Perseverance успешно кацна на Марс и веднага изпрати първите снимки от повърхността на Червената планета. Това бе най-сложното кацане на Марс в историята. За радост то премина изцяло по план и марсоходът вече се намира в кратера Jezero. Роувърът този път не е сам, със себе си носи и първия хеликоптер, който ще полети в атмосфера на чужда планета – Ingenuity. Това реално е нова успешна историческа крачка в развитието на науката и изучаването на Космоса.

Успех! Роувърът Perseverance кацна на Марс и прати първите снимки! (видео)

Успех! Роувърът Perseverance кацна на Марс и прати първите снимки! (видео)

Тук може да видите цялото предаване на НАСА за кацането на Марс:

Това което се случи в последните и най-тежки 7 минути е, че спускаемият апарат на Perseverance навлезе атмосферата на Марс, като беше защитен от термален щит. След като се отвори парашута, щитът бе свален и се включи автоматичната система за ориентация, която да посочи точното място за кацане. Чрез нея Perseverance прави стотици снимки на терена и се ориентира къде точно се намира целта за кацане. Това е технология, която се използва за първи път. Този път учените търсеха именно кратера Jezero, който обаче е доста трудно място за безопасно кацане и до сега дори не са си помисляли, че има възможност директно вътре да приземят апарат. След като намали значително скоростта си с помощта на големия парашут, бяха задействани и ракетните двигатели. Тогава се намеси и необикновеното устройство Sky Crane, което отведе роувъра до желаното място и го спусна безопасно до повърхността на Червената планета с помощта на въжета, точно като кран.

Мисията на марсохода Perseverance е да търси следи от живот и древни микроби, както и ще трябва да събере проби от повърхността на планетата. Хеликоптерът, който прилича на дрон заради размерите си, ще изпълнява две изключително важни задачи. Първо трябва да покаже, че на Марс може да се лети въпреки разредената атмосфера. И второ – да изследва повърхността на планетата със скорост, която досега никой марсоход не може да развие.

Хеликоптерът ще разполага със слънчеви панели, за да зарежда батериите си. Но ще има и загряващ модул, който ще го държи топъл по време на студените марсиански нощи. Ingenuity тежи под 2 кг., а кутията, в която се намират най-важните уреди за управление и компютърът му е голяма само 20 на 16 на 14 сантиметра.

На Земята най-високата точка на летене на хеликоптер е малко над 12 000 метра. Но заради разликата в атмосферата с тази на Марс, когато Ingenuity кацне на Червената планета, той автоматично ще се намира в разредена среда, която отговаря на 30 000 метра земна височина. За тази цел неговите създатели са го направили от възможно най-леки материали, които все пак да издържат на тежките условия.

На 22 юли НАСА изстрелва нов марсоход, който ще пусне хеликоптер на Марс (видео)

След кацането си марсоходът ще търси най-равното място, на което да пусне хеликоптера от корема си. Това трябва да стане на 60-ия марсиански ден след кацането. Ingenuity ще изчака да се заредят батериите му и… ще получи команда от Земята да влезе в историята. Да стане първият апарат произведен от човек, който ще лети из чужда атмосфера.

Това все пак е тестова мисия за хеликоптера и той се очаква да излети до пет пъти по време на своята 30-дневна кампания. Всеки полет се планира да отнеме не повече от три минути на височина от 3 до 10 м над повърхността. Хеликоптерът потенциално може да покрие разстояние до 300 метра на полет. Ingenuity може да използва автономно управление и да комуникира с Perseverance директно след всяко кацане.

Учените все пак са реалисти и осъзнават, че това е един от най-рисковите им проекти. Но ако е успешен, ще е и най-печелившият от към научни познания придобити за много кратко време.

Освен пускането на хеликоптера новият марсоход има други много важни задачи на Червената планета. След края на мисията на Ingenuity, роувърът ще продължи със своите научни занимания и изследвания на Марс.

На 22 юли НАСА изстрелва нов марсоход, който ще пусне хеликоптер на Марс (видео)

Perseverance ще търси следи от живот и древни микроби, както и ще трябва да събере проби от повърхността на планетата. Пробите ще се съхраняват в контейнер вътре в марсохода, които бъдеща мисия на НАСА и Европейската космическа агенция ще ги върне на Земята. Марсоходът тежи 1000 кг, дълъг е 3 метра, широк – 2,7 м и има 6 колела. Той ще се задвижва от ядрен миниреактор.

Марсоходът беше изстрелян от Земята на 30 юли 2020 година: