Наука

Успех! НАСА изстреля супермощната ракета SLS в тестовата мисия Artemis 1 към Луната (видео)

Успех! НАСА изстреля супермощната ракета SLS в тестовата мисия Artemis 1 към Луната (видео)

В 8:48 ч. българско време НАСА успешно изстреля супермощната ракета SLS в тестовата мисия Artemis 1 към Луната. Този успех превръща ракетата SLS (Space Launch System) в най-мощната в света в момента, която може да изведе над 70 тона полезен товар в Космоса. Днешното изстрелване е част от програмата Artemis на НАСА и ЕКА и изпрати модулът Orion на тестови безпилотен полет около Луната. Целта на програмата е да отведе хора на лунната повърхност след 50-годишно прекъсване.

Целта на това изстрелване е да изпрати тестовата безпилотна капсула Orion до Луната.

На 16 ноември НАСА се готви да изстреля супермощната ракета SLS в тестова мисия до Луната (видео)

Първо модулът ще направи една обиколка на Земята и след това мисията предвижда да направи няколко обиколки около Луната. Целта е Orion да се завърне на Земята след 6 седмици.

Повече за полета на модула вижте във видеото на ЕКА:

Artemis е наследникът на историческата програма Аполо. През 1969 г., когато Нийл Армстронг и Бъз Олдрин направиха първите си малки стъпки на Луната, те поставиха началото на златната ера на изследване на Космоса. Програмата Аполо промени начина, по който виждаме нашата планета и себе си, припомнят от ВВС. Сега, 50 години по-късно, Луната отново е в полезрението на човечеството. А за тези, които никога не са успели да станат свидетели на мисиите на Аполо, надеждата е, че Artemis ще вдъхнови ново поколение.

Новите мисии ще бъдат различни. Луната е само началото. Амбицията на НАСА е още по-далеч, нейният поглед е насочен към Марс.