Наука

Успех! Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ вече е напълно разгънат (видео)

Успех! Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ вече е напълно разгънат (видео)

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ вече е напълно разгънат. Той бе изстрелян на 25 декември и за 14 дни успя без грешка да изпълни всички автоматични стъпки за своето разгъване. Трите най-критични момента бяха разгъването на топлинния щит, на вторичното малко огледало и разтварянето на 6,5-метровото основно гледало. На телескопа, създаден от НАСА, ЕКА и Канадската космическа агенция, му предстоят финални настройки на 18-те сегмента съставящи основното огледало и да се установи в орбита на разстояние 1,5 млн. км от Земята в точката Лагранж L2 на системата Слънце-Земя.

Двете крила на основното огледало на „Джеймс Уеб“ бяха сгънати, за да се поберат в носовия конус на ракета Ariane 5 преди изстрелването. Екипът на телескопа започна дистанционно да разгръща шестоъгълните сегменти на основното огледало – най-голямото, изстрелвано някога в Космоса. Процесът отне два дни – първата страна беше разгърната на 7 януари, а втората – на 8 януари.

Успех! Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ вече е напълно разгънат (видео)

Най-големият и най-сложен телескоп в света за космически науки сега ще започне да премества своите 18 основни огледални сегмента, за да подравни оптиката на телескопа. Наземният екип ще управлява 126 задвижващи механизма от задната страна на сегментите, за да огъват всяко огледало – подравняване, което ще отнеме месеци. Тогава екипът ще калибрира научните инструменти, преди да достави първите изображения на Уеб това лято.

Скоро „Джеймс Уеб“ също ще претърпи трето корекционно изгаряне по средата на курса, за да достигне орбита около втората точка на Лагранж, известна като L2. Това е крайната орбитална позиция на „Джеймс Уеб“, където неговият слънчев щит ще го предпазва от светлина от Слънцето, Земята и Луната, която може да попречи на наблюденията на инфрачервена светлина.

„Джеймс Уеб“ носи четири от най-съвременните научни инструменти с високочувствителни инфрачервени детектори с безпрецедентна разделителна способност. Той ще изучава инфрачервената светлина от небесни обекти с много по-голяма яснота от всякога.

Въпреки масата на апарата, равняваща се на половината от тази на „Хъбъл“, той ще разполага с 6 пъти по-голямо огледало (6,5 метра в диаметър), като то се състои от 18 шестоъгълни огледала, които са покрити със специално златно покритие, което осигурява най-доброто възможно отражение на светлината.

Основните задачи на „Джеймс Уеб“ са търсенето на светлина от първите формирали се звезди и галактики след Големия взрив, изучаване на формирането и еволюцията на галактиките, звездите и планетарните системи като такива, изследване на планетарни системи и определяне на атмосфера и откриване на екзопланети.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!