Успех! Китайският апарат Chang’e 4 кацна на обратната страна на Луната
Наука

Успех! Китайският апарат Chang’e 4 кацна на обратната страна на Луната

Тази нощ в 4:26 ч. българско време китайският апарат Chang’e 4 кацна успешно на обратната страна на Луната. За първи път апарат направен от човека ще изследва другата страна на естествения спътник на Земята, като мисията включва сонда и луноход. Китайските учени разпространиха и първата снимка след кацането:

[Тук може да видите още снимки, както и пускането на лунохода Yutu-2 на обратната страна на Луната]

Успех! Китайският апарат Chang’e 4 кацна на обратната страна на Луната

Подобно кацане до сега не е правено, защото директната комуникация между Земята и апарата е невъзможна. За това през май 2018-а Китай изпрати комуникационен сателит, който да отговаря за връзката с апарата.

Китай изстреля мисията Chang’e 4, която ще кацне на обратната страна на Луната и ще отглежда растения

Мисията „отвори нова глава в изследването на Луната за човечеството“, се казва в съобщение на Националната космическа агенция на Китай. От там съобщиха, че космическият кораб Chang’e 4 се е приземил в 10:26 ч. (4:26 ч. българско време). „Тази космическа мисия показва, че Китай е наваксал и вече е на световно ниво в изследването на Космоса“, казва Жу Менхуа, професор в Университета за наука и технологии в Макао, който работи в тясно сътрудничество с китайската космическа агенция. „Ние, китайците, сме направили нещо, което американците не смееха да се опитат“, допълва той в радостното си изявление.

Chang’e 4 разполага с 8 научни уреда. Мисията е да се изследва обстойно тази непозната част от Луната. Кратерът, където апаратът е кацнал, е един от най-старите и най-дълбоки, като се е образувал преди милиони години от сблъсък. Това превръща бъдещите открития на сондата в основен източник на информация за произхода и еволюцията на Луната. А някои учени подозират, че заобикалящият басейн може да е богат на минерали. Ако използването на ресурсите на Луната е следващата стъпка в развитието на космическото пространство, успешната мисия може да остави китайците по-добре позиционирани.

Китай изстреля мисията Chang’e 4, която ще кацне на обратната страна на Луната и ще отглежда растения

Друга смела цел на мисията е да отгледа растения поне до фазата на цъфтеж. До естествения спътник на Земята сондата пренесе контейнер със семена на картофи и арабидопсис, което е цъфтящо растение от семейството на зелето и синапа. Chang’e 4 ще пренесе и няколко яйца от копринени буби за да проведе първия биологичен експеримент на Луната.

Лунната мини биосфера е експеримент разработван от 28 китайски университета. Цилиндричният контейнер, в който ще се провеждат наблюденията, е изработен от специални алуминиеви материали и е висок 18 см с диаметър от 16 см. Обемът му е 0,8 литра и тежи около 3 кг. В контейнера ще има вода, хранителен разтвор, въздух и разбира се, камера и система за предаване на данни.

Учените се надяват семената да покълнат и да цъфнат на Луната, като това да бъде записано на видео и излъчено до Земята.

До сега астронавти са успявали да култивират растения на Международната космическа станция. В лабораторията на китайската станция Tiangong-2 са били отглеждани ориз и арабидопсис. Но да не забравяме, че това са експерименти провеждани в околоземна орбита на височина от 400 километра. Обстановката на Луната е съвсем различна, това са 380 000 км разстояние от Земята.

Китай изстреля мисията Chang’e 4, която ще кацне на обратната страна на Луната и ще отглежда растения

Учените отбелязват, че липсата на атмосфера поражда разлики в температурите на повърхността от минус 100 до плюс 100 градуса по Целзий. Задачата им е доста сложна защото те трябва да поддържат температурата в биосферата от 1 до 30 градуса. Учените ще се опитат да използват тръба за да насочат естествена светлина от повърхността на Луната към контейнера, за да помогнат на растенията да растат. Целта е да се изучи как протича дишането и фотосинтезата на Луната.

Разбира се, изборът на растения не е случаен. Времето за растеж на арабидопсис е кратко и е изключително удобно за научни наблюдения. А картофите са бъдещето на космически отглежданата храна. Все пак един ден хората ще искат да заселват други светове, където картофите може да се окажат най-издръжливи и да помогнат за изхранването на астронавтите. Това включва и бъдеща човешка база на Луната.