Наука

Успех – изстрелване, полет и приземяване за тестовия полет на космическия кораб Starship SN15 (видео)

Успех! изстрелване, полет и приземяване за тестовия полет на космическия кораб Starship SN15 (видео)

Късно тази нощ SpaceX постигна исторически пълен успех при тестването на космическия кораб Starship. Прототипът SN15 успя, в рамките на 6 минути, да изпълни всичко по план – изстрелване с три двигателя Raptor, издигане до 10 км височина, плавно спускане с изключени двигатели „по корем“, успешно повторно включване на двигателите и обръщане за чисто приземяване. Този път успехът е пълен заради чистото приземяване. Това означава, че SpaceX са с още една крачка по-близо до създаването на възвръщаем космически кораб, който да бъде ползван за пилотирани мисии до Луната и Марс.

Това бе петият суборбитален полетен тест. Той се разви по план до изкачването на целевата височина от 10 км. На втората минута след изстрелването се изключи един от двигателите, минута по-късно се изключи и втори. На четвъртата минута кораба достигна желаната височина и третият двигател спря да работи по план. Така SN15 извърши преход на горивото към вътрешните резервоари, които задържат гориво за кацане, преди да се преориентира за повторно влизане и контролирано аеродинамично спускане.

Прототипът на Starship премина към спускане към земята под активен аеродинамичен контрол, постигнат чрез независимо движение на две предни и две задни крила. Те се задействат от бордовия полетен компютър, за да контролират кораба по време на полета и да позволят точно кацане на предвиденото място.

Малко преди площадката за кацане два от двигателите Raptor на SN15 се включиха отново и направиха успешна маневра за кацане. Така 6 минути след изстрелването SN15 се приземи чисто по план на площадката. Въпреки, че се виждаха малки пламъци от към двигателите, корабът остана цял и не си взриви, както се случи при SN10.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!