Наука

Успех! Джеф Безос достигна до ръба на Космоса с първия туристически полет на Blue Origin (видео)

Успех! Джеф Безос достигна до ръба на Космоса с първия туристически полет на Blue Origin (видео)

Успех! Днес най-богатият човек в света достигна до ръба на Космоса с първия туристически полет на компанията си. Джеф Безос бе част от първия екипаж на Blue Origin, които бяха изстреляни с ракетата New Shepard, а капсулата им по план достигна малко над 100 км височина над Земята. Полетът им продължи малко над 10 минути, като космическите туристи бяха в безтегловност близо 4 минути. Целият полет премина без проблеми и освен капсулата с екипажа – на Земята се завърна успешно и ракетата, която ще бъде използвана повторно при следващ туристически полет.

Вижте целия полет на Безос тук:

Днес на борда освен Джеф Безос бяха неговият брат Марк, 82-годишната Уоли Фънк, която през 60-е години на миналия век е преминала цялата подготовка за астронавт на НАСА, но така и не успява да полети на мисия до Космоса, и четвъртият пасажер бе 18-годишният Оливър Деймън, чийто билет бе закупен на търг от бизнесмен за 28 млн. долара. Пътниците не са избрани случайно, защото днес те подобриха два рекорда – за най-възрастен и най-млад човек летели в Космоса.

Гледайте на живо туристическият полет на Джеф Безос до ръба на Космоса с ракетата New Shepard (видео)

Изживяването, което програмата на Blue Origin предлага е тип „сафари“. Начина на извеждане в Космоса се различава драстично от конкурента сър Ричард Брансън. Подходът на Blue Origin е класически – ракета изстрелва капсула, в която се намират туристите. Капсулата се отделя от ракетата  и достига границата на Космоса, а ракетата се завръща на Земята и се приземява за ново използване. Капсулата с туристите престоява няколко минути на над 100 км над Земята, и след това гравитацията си я прибира, като тя се приземява с помощта на парашути.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!