Олимпийци

Успех! Български ученици спечелиха 6 медала в онлайн изданието на Международната олимпиада по астрономия

Успех! Български ученици спечелиха 6 медала в онлайн изданието на Международната олимпиада по астрономия
MediaBricks.bg

След отлично представяне най-добрите ни ученици по астрономия спечелиха 6 медала за България от Международната олимпиада. Преди минути станаха ясни резултатите от онлайн изданието на Международната олимпиада по астрономия (International Remote Astronomy Olympiad), на която в конкуренция с над 100 гимназисти от 15 държави, българските състезатели завоюваха 2 златни, 2 сребърни и 2 бронзови отличия. Най-престижният турнир по астрономия в света се проведе от 6 до 13 ноември с виртуален домакин Италия.

Златните медали печелят Лора Лукманова (СМГ, 9 клас) най-добър резултат в младша възрастова група и Маргулан Исмолдаев (11 клас, МГ Варна). Това третият път, в който България има участник с най-добър резултат на Международната олимпиада по астрономия. А две златни отличия България е печелила последно през 1998 година.

Сребърните отличия са за  Калоян Цанев (ПЧМГ, 9 клас) и Баян Гечев (СМГ, 10 клас). А бронзовите медали спечелиха Стела Бинева (ПМГ Хасково, 9 клас) и Гео Калфов (ПЧМГ, 10 клас). Малко не достигна на Константин Кръстев (11 клас, ПМГ Бургас) за медал, като той взима диплома за участие. Ръководители на българския отбор бяха Ева Божурова (НАОП Варна) и Никола Каравасилев (Izzi Science for Kids, ПЧМГ).

Това постижение на Лора и Калоян им гарантира правото да се явят на следващата Международна олимпиада по астрономия извън квотата на България.

Родните състезатели проведоха състезателните си дни от МГУ “Св. Иван Рилски”, благодарение на проф. Вили Лилков и ректор проф. Ивайло Копрев.

Международната олимпиада по астрономия се провежда за първи път през юни 1996 г., а България се включва в олимпиадата през 1998-а. Участниците в българския национален отбор се избират измежду победителите от четирите кръга на националната олимпиада по астрономия.