EnteR Наука

Трима учени влизат в „Експериментът 2“ – научна Stand Up комедия в бар „Абордаж“

Трима учени влизат в „Експериментът 2“ - научна Stand Up комедия в бар „Абордаж“

През есента на миналата година трима учени извършиха успешен експеримент и доказаха, че има научна Stand Up комедия! Те накараха публиката в бар „Абордаж“ да се превива от смях при това научен. Успехът доведе до втора серия на „Експериментът: Живот като на УЧЕН“. На 22 април (понеделник) в 19 часа на борда на науката ще излязат д-р Надежда Карастоянова, Мария Качамакова и Виолета Желязкова.

  • Трима учени, които преодоляват с усмивка и хъс предизвикателствата на теренната работа.
  • Трима учени, които са неизчерпаем източник на удивителни истории свързани с изследователската им дейност.
  • Три дами, които ще ви скрият шапката от смях и гарантирано ще предизвикат вашето съпричастие към тяхната изумителна наука.

Трима учени влизат в „Експериментът 2“ - научна Stand Up комедия в бар „Абордаж“

„Експериментът” е научно-комедийна поредица създадена от екипа на „Абордаж” през септември 2018г. с цел популяризация на науката и учените в България и запознаване на обществото с техните невероятни личности и ежедневие.

Трима учени влизат в „Експериментът 2“ - научна Stand Up комедия в бар „Абордаж“

Археозоологът д-р Надежда Карастоянова от Националния природонаучен музей ще ни разкаже за перипетиите на един учен, за когото археологическите разкопки са неотлъчна част от ежедневието. Ще разберем какво се крие под земята и каква информация ни дава то за биоразнообразието през изминалите епохи. Освен, че ще ни запознае с особеностите на своята научна сфера. Надя няма да пропусне да сподели и някои неочаквани изненади в битовите условия, както и да предизвика смеха ни с реални, но доста абсурдни ситуации, през които преминаваш неизменно, когато работиш месеци наред с малка група колеги в затънтени кътчета на страната ни.

Трима учени влизат в „Експериментът 2“ - научна Stand Up комедия в бар „Абордаж“

Мария Качамакова докторант към ИБЕИ-БАН и ще ни разкаже за своята работа с едни малки, сладки и доста остроумни животинки – ЛАЛУГЕРИТЕ! Поради това, от време на време все пак ще се спускаме и в малки дупки отново под повърхността на земята… Мария е еколог, чието ежедневие се върти около опазването на лалугерите чрез преместването им в защитени зони в България. Разбира се, изучава и поведението им, или те изучават нейното и това на колегите й… трудно е да се определи. Както обичат да казват в екипа й: „Теренната работа може да звучи забавно, но на моменти е доста тежка, защото животните естествено никога не правят това, което се очаква от тях според литературата, а наместо това все откриват нови и нови начини да те саботират.”

Трима учени влизат в „Експериментът 2“ - научна Stand Up комедия в бар „Абордаж“

Виолета Желязкова е докторант в Национален природонаучен музей и изследовател на National Geographic. С нея ще се гмурнем дълбоко в недрата на Земята, в омагьосващи, тайнствени, но за сметка на това студени, мокри и мрачни пещериСами може да си представите физическите (а и психологически) изпитания, през които минава един пещерен изследовател. Е, Виолета си е избрала още по-труден път, тъй като обектът на нейното изследване са прилепите и по-точно едно гъбично заболяване по тях, което може да се изучава предимно през зимата. Представихте си гората от ръце за помощници в теренната й работа, нали?