Образование Олимпийци

Трима български ученици спечелиха специални награди от Regeneron ISEF 2021 (видео)

Трима български ученици спечелиха специални награди от Regeneron ISEF 2021 (видео)

Днес бяха обявени учениците, които печелят специалните награди от най-голямото състезание за гимназисти, свързано с наука и инженерство в света – Regeneron International Science and Engineering Fair (Regeneron ISEF). Трима български ученици печелят признания, които се връчват от водещи световни компании и университети, преди да бъдат обявени наградите от организаторите на най-големия ученически научен конкурс. Родните проекти, които заслужиха специалните награди са на Анна Михалкова (СМГ), Виктор Колев (СМГ) и Христо Тодоров (ПМГ Кюстендил). В Regeneron ISEF взеха участие и Иван Златанов и Габриела Чавгова.

Тази година Regeneron ISEF се проведе дистанционно от 16 до 21 май. Близо 2000 млади учени, инженери, предприемачи и изобретатели се събраха онлайн, за да обменят опит и знания със свои връстници и световни STEM лидери.

Специалните награди за българските участници са:

Анна Михалкова, с проект на тема Класификация на върховете в претеглен граф – втора награда на ΜΑΘ.

Виктор Колев, с разработка Neural Abstract Reasoner – Honorable mention от AAAI, награда на Инополис и стипендия за следване там.

Христо Тодоров, с проект Limited query black-box adversarial attacks in the real world – четвърта награда на ACM, награда на Taiwan Science and Engineering Society и участие в Taiwan Science and Engineering Fair.

Анна и Виктор са възпитаници на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, а Христо е от Природоматематическа гимназия „Професор Емануил Иванов“ в Кюстендил.

И тримата се класираха за участие в престижното научно събитие с участието си в Панаир на науката и иновациите 2021, който се проведе на 14 февруари тази година. Организатори на събитието бяха Институтът по математика и информатика и Министерството на образованието и науката, в партньорство с Клуб Млади Таланти. Организирането и провеждането на панаира нямаше да бъдат възможни без подкрепата на програма „Образование с наука“.