EnteR

„Трансформации“ и „Да мечтаеш отвъд“ – два пъти УРА за новата българска книга!

„Трансформации“ и „Да мечтаеш отвъд“ – два пъти УРА за новата българска книга!

Общата премиера на две книги „Трансформации“ на Благой Д. Иванов (изд. Orange books) и „Да мечтаеш отвъд“ на Александър Ненов (изд. „Изток-Запад“) ми припомни случка, на която станах свидетел преди време.

В голяма столична книжарница две девойки до мен избираха какво да четат. Едната в устрема си да съветва приятелката си й каза: „Не пипай тази книга, тя е от български автор, едва ли си струва“. Втората дама леко стреснато върна на лавицата дебела светло синя книга и се отдалечи. Заглавието на книгата беше „Физика на тъгата“. Тогава се замислих в какво тежко клеймо се е превърнало определението „български автор“, че дори стойностни книги не могат да го надхвърлят. Пълно и неизлечимо клише, което често е правилно. Но от всяко правило има изключения и, когато се случат, за тях е толкова хубаво да се говори (и пише).

За това ми се говори за „Трансформации“ на Благой Д. Иванов и „Да мечтаеш отвъд“ на Александър Ненов, които оставят клишето за родните автори толкова далеч от себе си, че то изглежда бледа звездичка на нощното небе.

Двата сборника с разкази имаха свежа и изпълнена с литературен хумор обща премиера, организирана от Orange books. Точно каквато двамата автори са мечтали. Книгите освен общо събитие делят и история – Благой я започва в разказа си „Роди се злодей“, а Александър я продължава в своя „Еклисиаст“. Така че, за да усетите напълно идеите на двамата автори и връзката между тях, ще трябва да прочетете и двете книги.

В „Трансфромации“ Благой Д. Иванов дръпва тънката струна на човешкия страх и на ужаса от необяснимото. Книгата съдържа 20 разказа, които трудно ще ви оставят безразлични, защото ви обещават поне няколко нощи сюрреалистични кошмари. Книгата е идеална придобивка за почитателите на Стивън Кинг, Ан Райс, Дийн Кунц (дори в стила на Кинг Благой предлага дълъг и личен предговор, който да ви настрои на неговата вълна). Гигантски мравки, зомбита, мистични съновидения, изгубени светове ще накарат умът ви да бъде нащрек. А ако само историите, родени от въображението на Благой, не са ви достатъчни, в книгата са поместени и 20 оригинални илюстрации на художничката Кристина Стоянова, които ще допълнят усещането ви.

Александър Ненов избира жанра на научната фантастика, за да създаде своите 19 истории в „Да мечтаеш отвъд“. Историите му ще ви пренесат на необичайни места във времето и пространството (като миговете преди да се роди Вселената) или ще разбутат из основи представата ви за метафизичното. Героите му изглеждат обикновени, но се озовават във вихъра на неочаквани събития. Ненов прескача ограниченията на краткия разказ, като продължава „живота“ на персонажите си от един разказ в друг (примерно летецът Бжежмек).

И Благой Д. Иванов, и Александър Ненов са доказателство, че в България има талант, място и начин да изгряват хубави неща на литературния небосклон. Екипът на MediaBricks.bg се радваше да присъства на двойната премиера на книгите им в петък вечер в клуб „Терминал 1“. Деси и Савина от Orange books поднесоха забавни видео и танцови изненади на двамата автори. Но интересното не свърши с края на премиерата. За гостите предстоеше потапяне в на моменти страшни, на моменти фантастични, но издържани истории на Благой и Александър.

Екипът на MediaBricks.bg прекара денонощие с „Трансформации“ и „Да мечтаеш отвъд“ в ръце и напълно спокойно можем да кажем два пъти УРА. Ура за двамата автори, ура за техните вдъхновители, и бонус – ура за техните издатели.

Така че, скъпи читатели, моля, пипайте „Трансформации“ и „Да мечтаеш отвъд“, те са от български автори и определено си струват!

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!